Четири нови специалности предлага тази година Софийският университет „Св. Климент Охридски".

Това стана ясно по време на пресконференция за тазгодишната кандидатстудентска кампания.

„История и философия" ще е едната от новите специалности.

За нея ще се кандидатства с изпит по История на България или Философия, или съответната матура. Тя ще е в рамките на Историческия факултет.

Останалите три нови специалности са във Физическия факултет. Те са „Оптометрия", „Фотоника и лазерна физика", "Квантова и космическа теоретична физика".

И за трите специалности във Физическия факултет се кандидатства с математика или физика и с държавен зрелостен изпит по математика или съответно физика и астрономия.

По време на пресконференцията заместник-ректорът Мария Шишиньова обяви, че за разлика от миналата година, когато изпитните сесии са били три, тази година те ще са две.

Първата изпитна сесия започва на 23 март, а втората на 5 юни.

Заявления за явяване на изпитите в първата сесия се подават от 28 февруари до 18 март, а за втората се подават до 30 май.

Заявленията за явяване на изпити се подават в Информационния център на Софийски университет, както и онлайн.

Тази година няма промяна в таксата за кандидатстудентските изпити. Тя остава 30 лева за всеки изпит.

От СУ обявиха, че първото класиране ще излезе на 29 юли, като потвърждаването и записването на кандидат-студентите ще може да стане от 1 до 8 август.

Второто класиране ще излезе на 9 август, а третото на 16-ти.

За 77 специалности в СУ ще важат като алтернатива оценките от държавните зрелостни изпити.

Представителите на СУ заявиха, че 11 и 12 март ще са дни на кандидат-студента, когато бъдещите студенти ще могат да задават въпроси на представителите на съответните факултети.