Днес Софийският университет чества патронния си празник - деня на св. Климент Охридски, който е и църковен празник за православните християни.

Светецът се смята за покровител на висшето образование и на най-старото ни висше училище - СУ "Св. Климент Охридски".

Празникът започна с утреня и св. литургия с участие на архиереи от Св. синод в параклиса на Богословския факултет.

Честването продължи с шествие, начело с новоизбрания ректор проф. Иван Илчев и членовете на Академичния съвет, които поднесоха венци и цветя пред паметника на Св. Климент Охридски в градинката между парламента и университета.

В шествието се включиха и ректори на чужди университети, които от вчера са у нас за Осмата международна ректорска среща.

С приветствие на досегашния ректор проф. Боян Биолчев започна тържественото събрание в аулата на Университета.

Той заяви, че е дълбоко развълнуван да предаде на колегата си проф. Иван Илчев щафетата на ректорското ръководство на обичаната Алма матер, която по думите му е бъдещето на българската млада мисъл.
Професор Биолчев определи новия ректор като ярък учен и като човек с доказано гражданско достойнство.

Новият ректор проф. Иван Илчев се позова в словото си на житието на св. Климент Охридски.

Той заяви, че е показателно за културата ни, това че една от първите емблематични фигури не е смел войн, както е типично за времето, а човек на духа и словото.

Той припомни, че още по времето на св. Климент Охридски управниците на България са разбрали, че нейната сигурност не се крепи само на меча, а и на образованието. Ректорът си пожела такива прозорливи властници и сега.

Проф. Илчев си пожела такива прозорливи властници и сега. Той съобщи имената на международните университети, от които Алма матер е получила поздравления.
Това са висши училища от Йемен, Лайпциг, Солун, Копенхаген, Варшава, Краков, Ниш, Прага, Стокхолм.

Деканът на факултета по математика и информатика Иван Сосков произнесе слово на тема „Пътят към реалността". Според него този път минава през историческия път на развитието на математиката.

Той обвърза математическите доказателства с неоспоримите неща в природата.

Зам.-ректорът на университета проф. Георги Бакалалов съобщи имената на новите доценти, професори, доктори и доктори на науките за периода 25 ноември 2006 - 25 ноември 2007.

Церемонията продължи с връчването на годишните ректорски награди на Алма матер.
Проф. Илчев награди студенти за особени постижения в областта на математиката, химията, икономиката.

Тази награда се връчва всяка година на студенти от Университета за особени постижения и принос към българската наука и култура. През тази година наградените бяха 15.

Ректорът поздрави и официалните гости, участващи в Осмата международна ректорска среща.

Тържеството приключи с кратка концертна програма на студенти от специалността музика от Факултета по начална и предучилищна педагогика.