Обръщението „колега" в Софийския университет е висше звание за всеки, който се е борил да прекрачи прага му".

С тези думи ректорът на Алма матер професор Боян Биолчев откри новата академична година в най-старото ни висше училище.

Той посочи, че сега е кръстопътно време за Софийския университет.
Време, в което се виждат еснафски предразсъдъци, социално малодушие и късогледство.

Професор Биолчев подчерта, че СУ е интелектуалният храм на България и разказа на първокурсниците за полската кралица Ядвига, която през 1400 година е заложила скиптъра и короната си, за да спаси от фалит Ягелонския университет.

По традиция преди академичното тържество ректорът на Университета, заедно с академичното ръководство, поднесе цветя пред паметниците на благодетелите и патрони на СУ Христо и Евлоги Георгиеви.

Наред с въодушевлението на първокурсниците от това, че прекрачват прага на Университета, на академичното тържество присъстваше и протестният глас на студентската общност.

В аулата се виждаха плакати - „Не на по-високите такси", „По-високи заплати за преподавателите", „Не даваме общежитията на концесия".

След академичното тържество ректорът професор Биолчев заяви, че ако Алма матер затвори врати от 1 ноември това няма да е заради обявяване на стачка, а поради невъзможност да изпълнява нормално функциите си заради недостиг на средства.

Дали това ще се случи ще стане ясно след като се проведат преговори с правителството. Утре ректорите на държавните висши училища ще се срещнат с премиера Сергей Станишев, който се ангажира бюджетът на висшите училища да бъде изпълнен на 100 процента.

Това, че премиерът е обещал да изпълнява закона, не е достатъчно - ние искаме да бъде увеличена издръжката за един студент, коментира професор Биолчев.  

Въпреки финансовите проблеми на най-старото ни висше училище, актьорите от университетския театър „Алма алтер" показаха, че дори в тежки времена студентите пазят оптимистичния дух и чувството си за хумор. Преди тържеството те се появиха в академични тоги и плувни шапки на главите с викове „Ние сме!" пред смаяните погледи на новоприетите студенти.