Зам.-ректорът на СУ „Св. Климент Охридски" Мария Шишиньова и представители на административното ръководство на университета символично затвориха централната врата на ВУЗ-а.

Шишиньова обясни, че по този начин се изпълнява решението на Академичния съвет, тъй като ректорът не може еднолично да отмени това решение.

Символично затваряме Софийския университет и считаме, че в сряда ще се вземе решението така, както министър-председателят и министрите на образованието и на културата поеха ангажимент", заяви зам.-ректорът.

Припомняме, след решението на ВАС, с което Ботаническата градина бе присъдена във владение на министерство на културата, СУ обяви, че от днес прекратява дейността си и затваря врати.

Това решение бе променено, след като кабинетът обеща да върне Ботаническата градина в Балчик на СУ.

Шишньова покани журналистите в четвъртък в 09.00 часа отново да дойдат пред сградата на ректората на най-старото висше учебно заведение у нас, когато ректорът проф. Иван Илчев и зам.-министърът на културата Тодор Чобанов ще свалят символично катинара и университетът отново ще бъде отворен.

Учебните занятия и кандидат-студентските изпити продължават по график, увери зам.-ректорът.

Тя посочи, че ако МС не гласува решението да върне Ботаническата градина на СУ, ВУЗ-ът ще пристъпи към ефективно затваряне и прекратяване на учебната дейност. Тя не успя да отговори какви са приходите са университета от Ботаническата градина.

Зам.-ректорът изрази убеденост, че водените досега разговори са изключително сериозни и е постигнат желаният резултат.

Не смятам, че ще има друго решение, а именно - в сряда МС да реши в полза на университета, така, както е създал и стопанисвал ботаническата градина 55 години, да продължава да го прави и занапред, коментира още тя.

Шишиньова увери, че съвместната работа с министерството на културата ще продължава и за в бъдеще, защото всичко, което СУ прави, е не само за него, но и за образованието, науката и обществото като цяло.