България изостава значително в сферата на образованието. Това твърди в интервю за БНР Каролин Галван от Световния икономически форум. Страната ни тази година е класирана от организацията на 54-то място по конкурентоспособност сред 140 икономики.

Галван смята, че за да подобри конкурентоспособността си страната ни трябва да инвестира в подобряване на инвестиционната среда, особено когато става въпрос за публичните институции. Освен това били нужни още много инвестиции в инфраструктурата.

По думите на Каролин Галван е изключително важно България да премине към индустрия, базирана на знанието. Тя съветва да инвестираме в развитието на таланти. В класацията на Световния икономически форум се вижда, че най-добре се представят икономики, които са готови да дават пари за талантите си и за иновативни проекти.

В класацията за добро образование и практическа подготовка се нареждаме на 64-то място. Галван обясни, че в сравнение с останалите европейски икономики това е много ниско. Страната ни се представяла по подобен начин и когато се оценява развитието на бизнес средата и иновациите в индустрията.

Каролин Галван е на мнение, че целият Евросъюз трябва да положи усилия за изравняване на конкурентоспособността на всичките си държави членки, за да постигне устойчив икономически растеж.

Организацията забелязва по-нисък растеж от този преди кризата и много по-високо ниво на безработица, особено в най-сериозно засегнатите от финансовата криза страни. Високото ниво на безработица създавало голям риск от деквалификация на хората в дългосрочен план. Това е доста тревожен факт за европейската икономика, коментира Галван.

Тя обясни, че оттук нататък стои въпросът дали ще има ускоряване на растежа и от какви фактори ще бъде провокирано то. „Ние виждаме едно сериозно разделение в Европа. Много силен Север, воден от Германия и Холандия и Източна Европа с много ниска конкурентоспособност. Гърция е на 91-во място", коментира още Каролин Галван.