Събитията в Стопанската академия „Димитър Ценов" в Свищов са пример за превръщането на академичната автономия в параван за самоуправството в някои български висши училища. Това посочва в свое изявление просветният министър Тодор Танев. Според него случващото се през последната седмица показва една от най-нелицеприятните страни на системата на висшето образование у нас.

Припомняме, част от преподавателите от Стопанската академия в Свищов обявиха за нелегитимен избора на 35-годишната проф. Теодора Димитрова за наследник на забъркания в няколко скандала проф. Величко Адамов. Младата проф. Димитрова става ректор на Стопанската академия след общо събрание, което е оспорвано от част от преподавателите, защото на него присъствали пенсионери и бивши студенти и докторанти.

След скандала образователният министър Тодор Танев разписа заповед за назначаване на временен шеф на учебното заведение. Проф. Иван Върбанов ще управлява академията до избирането на нов ректор, но не по-дълго от шест месеца.

В изявлението си Танев отбелязва, че е разклатена и без това силно отслабената вяра на гражданите, студентите и преподавателите в европейското качество на определени висши училища, съобразяването с мнението на хората и контрола на държавата над феодалните порядки там.

В тази връзка просветното министерство призовава всички институции на държавата да съдействат за решаването на този случай. Специално се подчертава, че той е значим за българското общество.

Проф. Тодор Танев настоява спешно да бъде намерено цивилизовано решение на отдавна трупаните нарушения на академичните норми отвъд предела на всяка търпимост, което чака българската общественост. Той подчертава, че вярва в морала на колегите си от академията. Вярва също, че ще отговорят на очакванията на обществеността и държавните институции като преценят обстановката и бъдещия си авторитет пред гражданите и учените в България.