Новите учебни програми от 1 до 5 клас са одобрени, а до 8 август е срокът на издателствата за предлагане на новите учебници.

Това стана ясно от изказването на просветния министър Тодор Танев преди образователна конференция. По думите му, в рамките на 7 месеца издателите трябва да пратят готови пробни екземпляри, които МОН да оцени. Бързаме и имаме кратък срок, издателите да идват и по-рано, ако са готови, призова Танев.

Ще има буквари за първолаците, гарантира министърът. В случай на забавяне на печатането, децата могат да почнат работа и по старите учебници, но съобразено с новите програми на МОН. Ведомството ще даде инструкции кои неща от тях трябва да се учат.

По-особен е случаят само с историята в 5 клас, където има повече промени - там може да се ползват определени от МОН части от учебника за 7 клас.

Системата няма да се обърка, убеден е Танев. Заедно със синдикатите ще се решава проблемът със записването на първокласници в столицата, където обикновено има прекомерен наплив за няколко училища.