757 969 ученици в цялата страна ще прекрачат училищния праг в утрешния 15-ти септември. На 64 841 от тях ще им е за първи път, защото именно толкова са първокласниците. Тази учебна година ще има общо 68 891 учители. Всички тези данни представи министърът на образованието проф. Тодор Танев на пресконференция в навечерието на първия учебен ден.

Готовност за започване нормално на учебната година има във всичките 2564 училища в страната", се похвали още министър Танев.

На старта на учебната година той отчете, че без проблем са осигурени и всички учебници за учениците от 1 до 7 клас. Одобрени и пуснати са учебниците и учебните планове, по които ще учат децата през новата учебна година. Промяна на съдържанието има в буквара за първи клас и в учебника по „Човек и природа" за 4 клас.

По отношение на състоянието на училищните сгради и условията, при които ще се провеждат учебните часове, министър Танев обясни, че в 57 училища в страната ремонтите няма да приключат до утрешния първи учебен ден. „Тази бройка може и да се увеличи, ако някъде не са ни докладвали", отбеляза образователният министър и отсече, че тогава ще има наказания.

„В събота получихме рапорт от всички 28 регионални инспектората, в които са ни докладвали, че всичко е готово с изключение на някои ремонти", успокои министър Танев.

Той докладва още, че образователното министерство внимателно следи практиката за фиктивно записване на ученици. До момента има установени 505 такива ученици в 16 училища в страната.

Не на последно място министър Танев благодари на медиите за това, че спомагат за това учителите, родителите и децата на България да имат спокойствие в утрешния 15-ти септември.

„Държим на връзката с родителите и съответно с децата. Ние сме най-приятелското министерство", се похвали още министър Танев.