С повече от два пъти се е увеличило търсенето на учители. Агенцията по заетостта само през август е обявила над 2000 свободни работни места за учители, съобщава БНТ.

Освен това най-много са регистрираните в бюрата по труда именно с педагогическо образование.

Върху избора на един млад човек да стане учител влияят много фактори - заплащане, престиж на професията, уважение. Дисбалансът между тях води до дисбаланс и в заетостта на учителите и възрастовата структура.

През август най-търсени са били учителите, а след тях се нареждат работници в преработвателната промишленост, шивачките и продавачите на пазара. Излиза, че през иначе ваканционния месец август всяко седмо свободно работно място е било за учител.

По данни на Евростат от всички учители в Европейския съюз едва 10 % са под 30-годишна възраст, а над една трета са над 50 години. Според статистиката страната ни се нарежда на второ място по най-много възрастни учители след Италия. У нас 47 % от преподавателите са застаряващи. След нас са Естония, Литва и Швеция.

Родните учители получават най-ниските заплати в ЕС. Учителите в Люксембург например взимат със 17 пъти по-висока заплата.