Национална среща, посветена на сигурността в училищата, се заема да организира министерство на образованието.

На срещата ще бъдат поканени представители на МВР, ДАНС, Министерство на правосъдието и Министерство на социалната политика.

Инициативата е провокирана от поредните случаи на насилие над преподаватели. Припомняме, в един ден се случиха два инцидента в различни краища на България – в Малко Търново и Севлиево.

Просветният министър Тодор Танев припомни, че още преди осем – девет месеца е поискал посегателствата срещу деца и учители да бъдат инкриминирани.

Той посочи, че такава промяна в законодателството вече веднъж е правена – с инкриминирането посегателствата срещу лекари.

Това е нещо, за което настоявам, заяви министър Танев и обясни, че съвместно всички държавни институции трябва да изработят точен и стриктен проект за ограничаване на такива случаи и за тяхното наказателно преследване.

Не може да сложим полицай до всяко дете, не може да има полицай зад всеки учител, за да го брани, но независимо от това, ако се вземат строги мерки, те ще рефлектират върху по-нататъшни посегателства”, коментира Танев.

Министърът е поръчал на експерт от министерството да направи точен анализ на случая с битата учителка в Севлиево и на базата на документа да бъдат сезирани съответните органи.

Обмисля се 16-годишният ученик, който изби зъбите на възрастен мъж в Бургас, да бъде настанен в училище с по-особен режим, което да се наблюдава от полицията.