Toyota ще финансира изследвания към българския институт INSAIT в сферата на роботиката и изкуствения интелект (AI), с цел разработката на нови алгоритми за управление на роботи. Това съобщават от Министерството на образованието и науката (МОН) днес.

Предвижда се INSAIT и Toyota да работят съвместно по ново поколение робот с внедрен AI софтуер. Това е част от дейностите по партньорството между японската компания и Института към Софийския университет.

Целта на проекта е създаването на нов вид AI, внедрен в робот, проектиран с аудио команди, команди на естествен език и компютърно зрение за разпознаване на обекти. Чрез приложението на AI роботът ще може да извършва различни задачи от ежедневието, като така е възможно дори оказването на помощ за възрастни хора или хора в затруднено положение.

Разработката на робота е само част от сключеното партньорство, посочват още от МОН. Планира се и отпускането на стипендии за изследователи към INSAIT в областта на изкуствения интелект и роботиката, с цел да се привлекат талантите в България.

Българският институт INSAIT е най-цитираният форум за изкуствен интелект в света

Българският институт INSAIT е най-цитираният форум за изкуствен интелект в света

И така влезе в 10 топ в Европа