Министерство на образованието и науката (МОН) проверява сигнал за три проекта на три сдружения с нестопанска цел, управлявани от едни и същи лица, за злоупотреба с право и заобикаляне на закона и процедурите по ОП „Наука за интелигентен растеж”.

Това стана ясно на извънреден брифинг в Министерство на образованието и науката.
Министърът на образованието Меглена Кунева заяви, че проверката е по сигнал на Национална мрежа за деца от 10-ти юни и ще обхване, освен съмнителните три проекта, всички 62 одобрени проекта по програмата за кандидатстване „Подкрепа за предучилищно възпитание и подготовка на деца в неравностойно положение” на оперативната програма.

Трите сдружения с имена: „Детски свят – щастливо детство”, „Детско царство” и „Детски усмивки”, с проекти на стойност близо 500 хил. лв. за всеки един от тях, са подготвени на принципа „copy - paste”, заяви министър Кунева.
По нейно нареждане Инспекторатът на просветното министерство проверява всички одобрени 62 проекта, а общо кандидатствалите са 133. Резултатите от проверката ще станат ясни след осем дни.

Министър Кунева уточни, че на 3 юни по нареждане на министъра на образованието в сайта на МОН са били качени одобрените проекти по Програма „Подкрепа за деца и подготовка за предучилищно възпитание” на стойност 20 млн. лв., но за да бъдат сключени договорите, те трябва да минат през проверка от управляващия орган за двойно финансиране.

Министърът уточни, че въпросните три проекта са с едни и същи лица в управителните им съвети, сумата на проектите е сходна – 499 хил. лв.

Тя уточни, че процедурата за предоставяне на насоките за кандидатстване по оперативната програма е публикувана през август 2015 г. Въпросните сдружения с нестопанска цел също са регистрирани през август като такива. Освен че са идентично написани проектите, детските градини, в които ще се реализират, също са повтарящи се.

Министър Кунева заяви, че в насоките е записано, че една организация може само веднъж да е водеща, и уточни, че това формално е спазено, но участието на едни и същи лица един път като управители на едното сдружение, втори път като подуправители на другото сдружение поражда съмнение за заобикаляне на закона.
Това са едни и същи хора с разменени позиции”, коментира министър Кунева.

Тя посочи, че предстои проверка дали тези проекти са класирани при надлежно спазване на процедурата. „Ще направя всичко възможно програмата да тръгне както трябва, да продължава както трябва – няма да се уморя да разглеждам всеки сигнал”, категорична бе министърът на образованието и науката Меглена Кунева.

По думите й ромските програми са свързани с проблеми и визира професионални писачи на проекти и на отчети.

„Има основателни съмнения за тези три проекта, казвам го сега, за да не си прави някой сметката, че може да продължава по този начин. Тук парите са малко, но за мен това е много силен предупредителен сигнал”, категорична бе министър Кунева.

Парите не са отпуснати, а процедурата формално е спазена”, уточни министър Кунева. От днес започва проверката на инспектората към МОН.