"Очевидно българското образование е едно от най-евтините неща, учебниците за първи клас са по-малко от кутия цигари. Така държавата плаща на издателите", каза директорът на "Издателство Просвета" Никола Кицевски на пресконференция в БТА. На нея ръководители на авторски колективи представиха новите учебници.

Тъй като някои учебници все още не са одобрени и изучаването на учебния материал ще бъде със старите помагала, от "Просвета" са намерили решение. Обучението по нови програми със стари учебници става с помощта на тетрадки "Работни материали". В тях се съдържат липсващите уроци. Например, по "География" за 5 клас има уроци за Африка и за Антарктида, които се учеха в 6-ти клас.

Материалите ще бъдат доставени безплатно до всички ученици.
От т.г. може да влязат в клас и учебниците по информационни технологии, увериха от издателството.

От тази година има нов ред, по който се изучават буквите. От издателството са представили три различни букварчета, защото се съобразили, че децата са с различни способности, потребности и различна социална среда. Едното е с повече задачи и упражнения, другото - за деца, които сега започват да се учат да четат и да пишат.

Около две години е времето за подготовка на нов учебник - една година писане, и година редактиране, процедури по одобрение, издаване, стана ясно по време на пресконференцията.

На обявените първи конкурси за учебници за първи и за пети клас се явили различни издателства. Осем проекта е имал учебникът по история за пети клас.

"Явиха се 27 издателства, 151 проекта, над 40 проекта са на "Просвета", което е близо 1/4 от представените учебници. Издателство "Просвета" се яви с три лога, понякога се явяват с по 3 различни учебника. Всяко лого символизира добре обмислена линия на учебници, децата са различни - различни способности и потребности", обясни Кицевски.

Учебниците на "Просвета плюс" са за по-амбициозните ученици, с модерни програми. "Просвета азбуки" са доказани учебници, които се ползват от години, но допълнени и преработени. "Просвета Либри" е марка за електронни учебници. Електронните учебници илюстрират и пестят време, те не тежат, обясни Кицевски.

Той представи Владимир Кръстев, който води "Просвета Либри", където от 6 години правят електронните учебници на "Просвета". Електронните книги позволяват да се увеличава шрифта на страниците, да се пишат бележки, да се маркира, както и 3Д визуализации и 3Д анимации. "Модерен и нов начин за представяне на новите знания", обобщи Кръстев.

Електронните учебници показват нагледно възстановка на Вавилон, процесът на фотосинтезата, разходка в открития Космос. Всички упражнения са направени от авторите съвместно с редактори, съобразени са кога и къде да бъдат поместени в учебниците.

Още през 2008 година проучване в САЩ показало, че ученици, които използват електронни технологии се справят много по-добре. В България било същото. Внесли 42 печатни и 42 електронни учебника в министерството.

Учебниците по история и цивилизации са одобрени. Учителите могат да направят онлайн заявка на e-uchebnik.bg. Ако преподават печатните варианти на издателство "Просвета", ще получат на хартия и електронен вариант.

Родителите срещу символична сума (шест лева) може да вземат електронен учебник. Към учебника има и книга за учителя, тетрадки и др. Родителите могат да платят дигиталния учебник с есемес или банков път. Има отстъпка за няколко учебника, увериха от издателството.

Издателите разказаха и за някои особености - например по информационни технологии учителите трябва да съобразят дали може да дадат домашна работа, тъй като не всяко дете има компютър у дома. "Не може да поставяме българските деца в неравностойно положение. Информационните технологии са среда, която дава възможност за работа по проекти, за групова работа. Да бъде разместена учебната програма, да бъдат структурирани учебните теми", каза Владимир Кръстев.

При изучаването на интернет, учебното съдържание е преместено от 6-ти в 5-ти клас. Изучаването на текстообработка - форматиране на текст - параграф, страници става все по-рано.

Играта е основно средство за учене, призна Кина Андреева – главен редактор на издателство „Просвета“. Всяка тема има тест за самопроверка, обобщителен урок, електронен вариант и книга за учителя. Тя не е рецепта, тя представя възможности за представяне на учебното съдържание, обясниха издателите.

"Работим за интелигентни млади хора, а не за усвояване на конкретен софтуер", допълни Андреева.

Учебниците за 8 клас са следващата стъпка на конкурса. Очаква се в началото на май да бъдат внесени първите проекти на учебниците за 8 клас. Всяка година ще се подменят по едни учебници. Програмите са публикувани. Целият материал започва да се изучава в по-предните класове - 5-ти и 7-ми клас.