Втори сигнал за продължаващите проблеми в училище „Д-р Петър Берон" в Ямбол пристигна в редакцията на news.bg.

Припомняме, през почивните дни до медиите беше разпространено отворено писмо на група учители от учебното заведение, които обаче не излязоха с имената си.

В него те разказват за непрекъснат тормоз от страна на ромските ученици и техните родители. Бяха описани дори случаи на побой над преподавателите.

В днешното писмо до медиите, отново подписано „от група учители", подробно се разказва за продължаващия тормоз от страна на учениците и техните родители. Авторите му изразяват опасението, че директорката на училището Лиляна Славова иска да прикрие реалната ситуация в повереното й заведение и плаши с уволнения учителите, които са се осмелили да съобщят какво се случва в действителност".

„Всъщност тя насъскваше пом.-директорите да заплашват учителите, че ако гъкнат за този случай ще останат без работа, а самата тя ни привикваше един по един и прилагаше върху нас една много изтънчена манипулативна система на убеждение. Говореше ни уж приятелски, че видите ли, положението било наистина много лошо с тези цигани, но ако се раздрънкаме щяло да стане още по-лошо - проверки, наказания и съответно санкции и уволнения", гласи част от писмото.

В него се посочва още, че много често учителите стават жертва на обири от страна на децата, които обучават, както и редица други атаки.

„Понякога циганчетата ни замерват с тебешир, идват и рисуват с тебешир или химикали върху дрехите ни докато преподаваме, а някои, особено по-големите, от прогимназиалния курс, докато вървим по коридора или стълбите, плюят отгоре ни и бягат. Други ни ритат или бутат с ръце нарочно, а после като ги питаме защо го правят и те не знаят. Как ли не сме се опитвали да им покажем, че поведението им не е нормално! Нищо не помага! Страх ни е да им повишим тон, защото го възприемат като голяма обида, което може да ни докара доста неприятности какъвто беше и случаят с колежката Хлебарова", се казва в писмото.

В предното си съобщение до медиите учителите посочиха, че преподавателката Светла Хлебарова е била нападната от родители на ромски деца, след което е била приета с комоцио в болница.

Потърсихме за коментар директорката на учебното заведение Лиляна Славова. Пред news.bg тя отрече в училище „Д-р Петър Берон" да има подобно напрежение, както и въпросната преподавателка да е била нападната. Тя определи Хлебарова като „добър човек с лабилни нерви, който е доста объркан". Според Славова писмата до медиите са целенасочена атака от някои бивши кадри на училището и даде за пример Петър Цветков, който по думите й е бил общ работник там, но е напуснал.

„Има определено заинтересовани лица, които нарочно продължават да говорят тези неща. Правят го нарочно", изтъкна Славова. На въпрос дали подозира конкретно някой от учителите директорът отговори: „Не зная кои точно са авторите, но нека да излязат с името си, да се обявят."

Запитана дали в действителност в училището се случват някои от описаните в писмата неща, Славова отговори: „Разберете, това е училище с ученици от ромския етнос. Понякога учениците са раждани от деца, на по 12-13 години. Работата не е лека".

Попитана дали действително родителите на циганчетата влизат с тях в клас, за да ги хранят, Славова увери, че контролът на входа на учебната сграда е строг и там има двама охранители.

Все пак тя разказа, че се случва родители да изпратят децата си до класната стая, защото в момента навън е поледица, а някои от децата били с чехли. „Ние имаме дори семейства от 20-ти блок", посочи директорът.

Припомняме, блок 20-ти в града стана известен, след като обитателите му - предимно цигани, бяха изведени от там заради незаконното им настаняване и изключително лошите условия в сградата.

От думите на Славова стана още ясно, че средната заплата на един преподавател в училището е между 450-500 лв.

Тя разказа още, че от партия Атака са проявили интерес към случая, но по думите й са се убедили, че няма нищо тревожно.

News.bg информира просветното министерство за случая и очакваме отговор от тях.