От предстоящата учебна година в ТУ - София ще се признават оценките не само на отличниците от олимпиади, но и на всички, получили оценка не по малка от "добър", заяви за БНР ректорът на висшето училище - професор Марин Христов .

От всички 28 специалности само за "Инженерен дизайн" няма да може да се кандидатства с резултатите от матурите. Въпреки това, повечето кандидати предпочитат да се явят на изпит, заяви професор Христов.

Ще се проведат 3 предварителни конкурсни изпита. За удобство на кандидатите те ще са в различни градове. На 7 април ще бъдат изпитите в София, Пловдив и Сливен.

На 21 април - във Видин, Враца, Плевен, Разград, Добрич, Казанлък, Кърджали, Смолян, Стара Загора и Дупница. На 12 май са изпитите в Ловеч, Велико Търново, Монтана, Търговище, Силистра, Хасково, Ямбол, Кюстендил и Сандански.

По думите му млад дипломиран инженер може да получава заплата между 600 и 2000 лева, като размерът на заплатата зависи от специалността, която е завършил.

Таксите в техническия университет ще се увеличат с 40 лева.

Над 70% от завършилите Техническия университет - София си намират работа по специалността в България заради увеличеното търсене на инженери.