Турция отново признава дипломите ни за висше образование. Новината съобщи в Пловдив образователният министър Сергей Игнатов, който присъства на дипломирането на випусниците в Аграрния университет.

„Получих уверението лично на председателя на Съвета за висше образование на Турция Гьокхан Четинсая, че е прекратена процедурата по непризнаване на дипломите от българските университети", заяви министър Игнатов, цитиран от радио Пловдив.

От сайта на Съвета за висше образование в Турция вече са премахнати всички текстове, с които до неотдавна се препоръчваше на турските студенти да не учат в България, защото дипломите на нашите ВУЗ-ове са обявени за невалидни.

Припомняме, през юли тази година Съветът за висше образование на южната ни съседка прекрати признаването на българските дипломи с мотива, че голяма част от документите за завършено образование се фалшифицират. Спряно беше и изпращането на турски студенти у нас.

Чрез повторното признаването отново на българските дипломи обменът на студенти между двете страни се нормализира.

835 абсолвенти от Аграрния университет в Пловдив получиха своите дипломи в присъствието на образователния министър Сергей Игнатов. 538 от випусниците са бакалаври, а останалите магистри.

„Изпращаме изключително силен випуск, особено магистрите", изтъкна ректорът на учебното заведение проф. Димитър Грегов. Според него интересът към аграрното производство се е повишил.