Сергей Игнатов и Симеон Дянков предложиха на младите българи зад граница да учат в родните университети и през ваканциите да работят по Черноморието. Според министрите висшето ни образование е на европейско ниво, а освен това и му предстоят сериозни реформи. Двамата присъстваха в резиденция „Бояна" на откриването на кандидатстудентска борса за българи, живеещи в чужбина.

Тази година у нас ще бъдат приети 400 студенти от българската диаспора, като те ще получават месечна стипендия от 90 лв. Вицепремиерът Дянков посочи, че при подготовката на бюджета за следващата година ще бъде направено всичко възможно размерът й да бъде увеличен.

Сергей Игнатов и Симеон Дянков направиха кратка презентация на структурата на българското образование, като и двамата подчертаха, че наскоро въведената рейтингова система на висшите училища е пилотен проект за цяла Европа и улеснява значително избора на ВУЗ и специалност.

Сергей Игнатов изтъкна, че родното висше образование е било на много високо равнище и преди 1989г., а и в момента българските университети имат ниво, напълно сравнимо с това на конкурентите си в Европа. Според просветния министър, в момента са в ход „тежки реформи" в науката, които ще дадат шанс на много от днешните студенти да се отдадат на изследователска дейност.

Кандидат-студентите попитаха министрите какви са възможностите за работа, докато следват. Министър Дянков и присъединилият се към дискусията директор на Националния исторически музей и бивш министър без портфейл, отговарящ за българите в чужбина проф. Божидар Димитров препоръчаха на студентите да се ориентират към археологическите проекти и туристическия бранш. Ексминистърът без портфейл посочи, че в хотелите в родния му Созопол работят много бесарабски българи (каквито бяха повечето от присъстващите - бел.ред.) и получават „добри за България заплати".

Сергей Игнатов допълни, че са осигурени 10 млн. евро европейски средства по проекти, свързани със създаване на системи за дистанционно обучение в университетите. По думите му до 10 години във всеки ВУЗ трябва да бъде създаден модел, който да е равностоен на стандартното обучение и да бъде в помощ на студентите, които учат и работят. Министърът допълни, че се работи и по програма за платени стажове в рамките на самите висши училища.

Момиче от Молдова с двойно гражданство попита министрите дали е нормално Софийският университет да иска от нея половината от таксата, плащана от чужденци без гражданство. Сергей Игнатов посочи, че това е неправилна практика и показва, че „някои бизнес кръгове в ръководствата на университетите" се възползват от автономията им. Той призова идващите от други държави българи да сигнализират, ако им се искат допълнителни средства от ВУЗ-овете.

Междувременно от Софийския университет коментираха, че правилникът им е напълно съобразен със Закона за висшето образование. Според регламента, кандидат-студентите с двойно гражданство могат да избират дали да кандидатстват като родни зрелостници, или да влязат без изпит като чужденци, при което плащат само 50% от по-високата семестриална такса заради българското си гражданство.

В последствие се оказа, че е станало недоразумение и момичето, задало въпроса, трябва да заплати единствено таксата, която плащат останалите му колеги у нас. От Алма Матер обясниха, че българските абитуриенти от училища в страни като Сърбия, Македония, Молдова, Румъния, Казахстан се ползват от определени преференции според наредби 103 и 228 на Министерски съвет. В резултат за тях не важи правилото да плащат високи такси.

Просветният министър беше категоричен, че големи корупционни скандали във висшето ни образование няма. Според Игнатов, част от информациите в медиите по тази тема са резултат от желанието на съседни страни да надделеят над България в битката за студенти.

След събитието Игнатов засегна пред журналисти проблемите на училищното образование. Той заяви, че не вижда нищо нередно в това децата на родители, завършили дадено училище, да са облагодетелствани при приема за първи клас. Просветният министър посочи, че не вярва, че е възможно с местата в училищата да настъпи същият проблем, както с тези в детските градини. Според Игнатов, това може да се случи единствено в някои от по-елитните училища в центъра на София.

Той заяви, че тази година децата със сигурност ще тръгнат на училище на 15 септември. По думите му през лятото ще започне обсъждане на предложенията за промяна на деня, с който започва учебната година.