Ученици поискаха да имат свой представител в кабинета на премиера Пламен Орешарски.

Двайсетина ученици от новоучредения Съюз на учениците в България се срещнаха в Народното събрание с представители на ПП "Атака". Оказа се, че младежите търсят срещи с всички парламентарно представени партии, за да намерят подкрепа на исканията си.
Учениците представиха на атакистите обширен списък с идеи за промени в Закона за предучилищно и училищно образование, като сред тях има и искания, които засягат работата на образователната комисия и на МОН.

Младежите поискаха стипендията за отличен успех да бъде еднаква за всички училища и да е с минимален размер, равен на 15% от минималната работна заплата.
Освен това те пожелаха ученическите съвети да станат юридически лица с нестопанска цел, които да имат правото да вземат отношение при назначаването на директори и учители, при изключването на ученици, изготвянето на учебните програми и участие на педагогическите съвети.

Според вижданията им всеки ученик над 16 години трябва да има правото да стажува в държавната администрация и да учредява неправителствени и доброволчески организации, а препоръките от тях да натежават в полза на ученика при кандидатстване във ВУЗ-ове.

Един от учениците, представител на област Плевен, се оплака от трудната връзка между ученици и учители и поиска да има учебен час за опознаване на учителя "в битовата му среда". Други младежи пък поискаха учебният подход да бъде по-разчупен и да се изнасят открити уроци извън територията на училището.

Проф. Станислав Станилов, член на образователната комисия, посрещна с усмивка повечето предложения на учениците от Съюза. Той им обясни, че имат пълното право да присъстват на заседанията на комисията и там да представят идеите си.
Според него в някои от исканията има резон и могат да бъдат обсъдени. Той посъветва учениците и занапред да отстояват вижданията си за по-добро образование.