За около 62% от учениците, записани в професионалните паралелки и училища, професионалното образование е първи избор при кандидатстване. Това показват данните за приема през тази година, съобщават от Министерството на образованието и науката (МОН).

От 21 966 ученици в професионални гимназии и паралелки, 13 810 са записани след 7 клас по първо желание в първо класиране. Общо 17 993 или почти 82% осмокласници са приети по първо и второ желание в професионална гимназия или паралелка. Тези данни говорят за повишаване на интереса към професионалното образование, отбелязват от образователното ведомство.

Радев иска качествено професионално образование, отговарящо на очакванията на бизнеса

Радев иска качествено професионално образование, отговарящо на очакванията на бизнеса

Това било най-доброто средство за справяне с липсата на подготвени кадри

В трите етапа на класиранията за кандидатстване след 7 клас има данни за участвали 47 356 ученици. 46% от тях са записани след първите два етапа на класирането и са класирани за трети етап в паралелки за придобиване на професионална квалификация.

Изборът на 46 процента от учениците определя засега като най-търсени следните специалности: Компютърна техника и технологии, Икономическа информатика, Автотранспортна техника, Икономика и мениджмънт, Механизация на селското стопанство, Производство на кулинарни изделия и напитки, Кетъринг, Производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечения, Системно програмиране, Организация на хотелиерството, Организация на туризма и свободното време, Строителство и архитектура, Приложно програмиране, Оперативно счетоводство и Банково дело.

515 ученици са записани вече в паралелките по новата професия "Приложно програмиране".