МЗ и МОН нямат разминавания за нови мерки в образованието заради разпространението на коронавируса. Новото за системата е, че при 750 болни на 100 000 души в община ще се затварят изцяло училищата и ще се минава на дистанционно обучение. Това съобщи министърът на образованието Николай Денков на среща в Министерството на здравеопазването. Болничната система била натоварена, особено в големите градове, уточни Денков. Предложението било на МЗ, МОН го приема. Мерките оттук-нататък ще се вземат на ниво община, а не на област, което е новото.

На ротация ще се минава между 500 и 750 заболели на 100 000 души, уточни министърът. Тя ще се прилага на ниво училище при над 20% отсъстващи ученици от училището или над 30% карантинирани паралелки. Випуските ще се сменят през пет учебни дни. Вкъщи ще остават класове по-дълго, само ако липсват преподаватели.

МОН ще запази досегашния принцип, според който при ротация първо ще преминават към обучение от разстояние в електронна среда випуските с най-много отсъстващи ученици. Както миналата година това ще важи първо за гимназистите с изключение на XII клас, при продължаващо влошаване на епидемичната ситуация - и с тях, същото при прогимназиалния етап с изключение на VII клас. Учениците от VII клас и от начален етап (I-IV клас) ще учат онлайн само в краен случай.

Денков "за" зелен сертификат за учителите и нова формула за дистанционно обучение
Обновена

Денков "за" зелен сертификат за учителите и нова формула за дистанционно обучение

Директорите се затрудняват кога да минат на дистанционно обучение

Присъствено ще се обучават паралелките с най-малък брой отсъстващи. МОН предлага това да са не повече от 50% от учениците в училището, без да се смятат децата от предучилищните групи и учениците от I до IV клас.

Категорично няма да се смесват деца от различни паралелки, затворени остават всички обучителни центрове.

Университетите ще решават сами, но в тъмночервена област е добре да минават на онлайн обучение, препоръча Денков.

Затварянето на детски градини ще става само с предписание на РЗИ.

Спортните занимания да се провеждат само на открито, ако съответната община попада в червена или тъмночервена зона. Причината е, че във физкултурните салони влизат различни паралелки и опасността от зараза там е по-висока.

Николай Денков няма да се подпише под задължителна ваксинация за учители

Николай Денков няма да се подпише под задължителна ваксинация за учители

Не печелим нищо ако затворим училище, където заболеваемостта е нула

При лошо време часовете по физкултура ще се провеждат в класните стаи. По мнение на преподаватели по физическо възпитание и спорт в тях могат да се разглеждат правилата при различните видове спортове, да се обсъждат съдийски казуси, да се правят връзки с предметите по биология, химия, математика.

Министър Николай Денков е съгласен и с предложението на МЗ маските за всички работещи в училище и за учениците над V клас да станат задължителни. МОН предлага за учениците със специални образователни потребности да се изисква допълнително мнение от личния или лекуващия лекар.

Картината в училищата

1.64% учители болни, най-много във Видин, най-малко в Плевен. Ваксинирани са 36% от учителите. Ученици под карантина - 1.35%, най-много във Видин, най-малко в Кърджали. При учителите най-много болни има отново във Видин, а най-малко са в Плевен. Шест училища са в изцяло електронна среда, една детска градина.

За зелен сертификат за учителите се дава гратисен период за въвеждането му най-малко месец, за да могат учителите да се ваксинират. Който не се ваксинира, ще се тества всяка седмица. Точно 36% от учителите са ваксинирани, съобщи Николай Денков.