Има безпардонен натиск от политици, депутати, кметове и общинари над началниците на образователните инспекторати у нас. Те бивали принуждавани да вземат абсурдни решения, запазвайки директори с политически чадъри до преклонна възраст. В това са убедени от синдикат „Образование”.

Според синдиката едва ли началниците на образователните инспекторати в България могат да обяснят алгоритъма на избор на едни директори за пенсиониране и запазването на други, които работят по три, четири и повече години в контраст със своевременното пенсиониране на други.

Като примери от синдиката посочват директорите на седмо СОУ в София, СОУ „П. Кр. Яворов“ в Пловдив, СОУ „Любен Каравелов“ в Добрич и още много други. Според синдикалистите тези ръководители били доказали на дело безпрецедентен лош мениджмънт в управлението, липса на социален диалог, но са останали недосегаеми заради подходящи политически лобирания в тяхна защита.

От синдикат „Образование” посочват, че след като родните образователни началници не могат да подходят професионално при избора, то те трябва да преглътнат горчивия хап на обвиненията за политическа чистка или да пенсионират абсолютно всички, достигнали до пенсионната възраст.

Синдикат „Образование“ е направил национално проучване, свързано с  кампанията на МОН за „подмладяване на системата“. След промяна в Кодекса на труда, началниците на инспекторати, министърът на образованието и кметовете биха могли да пенсионират директорите на учебни заведения, навършили съответната възраст, за да дадат възможност в системата да влязат млади управленци. Това била и препоръката на синдикат „Образование“, отправена към кметовете и ресорния министър.

На практика обаче към процеса се подходило типично по български, много политизирано и с липса на професионализъм в подбора на директори, подлежащи на пенсиониране, смятат от синдиката.

Все по-честа практика било да има работещи пенсионери като учители и директори. В съседни страни, например Македония, законът обаче забранявал учители и директори да работят в пенсионна възраст.