Учители изпратиха писмо до премиера Бойко Борисов, в което настояват да се спре присъственото обучение заради усложнената епидемична обстановка.

Екипът на неформално обединение "Учители за безопасно образование" е силно притеснен от драстичното нарастване на четиринадесетдневната заболяемост, както и от големия брой заразени деца. Здравните власти оповестиха, че експоненциалното нарастване на заболяемостта се дължи на разпространението на британската мутация на COVID-19.

Средно за страната 73,37% от секвенираните проби са положителните с британския вариант. Това води до по-голям процент хоспитализирани, а оттам и до по-голям леталитет.В повечето здравни заведения, леглата за прием са изчерпани, притеснени са учителите. Има огромен брой пациенти, настанени в интензивни отделения, както пишат те до Бойко Борисов.

Бойко Борисов готов да връща мерки

Бойко Борисов готов да връща мерки

Здравният министър Костадин Ангелов прекратява отпуската си за изборите

"Вирулентността на вируса се увеличава от 52 до 70%, по-лесно поразява деца, като последиците след преболедуване са още по-тежки. Броят заразени деца нараства с всеки изминал ден. За последните 14 дни спрямо предходния период, положителните проби при деца (от 0 до 19 години) са се увеличили с 48,3%", пише в псмото. В същото време в училищата се учи в присъствена форма.

Идеята ни за ежеседмично тестване на учениците, която би довела до по-дълъг период на обучение в присъствена форма не се възприе, коментират преподавателите. "В училищата има огромен брой болни деца, които не се тестват и от общопрактикуващите лекари.

В официалната статистика ежедневно се отчита брой заразени деца, а в същото време не се карантинират паралелки. Информация от редица европейски държави показва, че тази мутация протича с много усложнения при децата", пишат още учителите до Борисов.