Учебната година няма да завърши, ако депутатите не приемат 4.7 процента за образование в бюджета за 2008 г.

Това стана ясно на днешния национален протест на учителите пред парламента, докато депутатите дебатираха по проекта за Бюджет 2008.

Председателят на Независимия учителски синдикат Аспарух Томов коментира пред news.bg, че според изчисленията на синдикалните експерти заложените от правителството средства в Бюджет 2008 няма да стигнат за средна брутна заплата от 650 лева в средното образование.

Анализите на синдикалистите сочат, че от предвиденото за идната  година финансиране, за средното образование остават 300 милиона лева или 2.55 на сто от брутния вътрешен продукт.
Останалите средства в рамките на отпуснатите 4.2 процента за образование са за бюджетите на висшите училища, включително за студентските стипендии.  

Учителите призоваха депутатите да гласуват бюджета не по партийна принадлегност, а по съвест.

Въпреки обещаното 5-хилядно множество, на символичния протест се бяха събрали не повече от сто души, някои от които бяха дошли от Варна и Стара Загора.
Учителите заявиха, че това е така поради една основна причина - да видят министрите, че колегията е в класните стаи.

Коледна добавка от 50 лева е подигравка, само развихрената прическа на Масларова струва 50 лева
             пенсионерка

Според тях обаче не е важно колко хора са се събрали днес, а знаковото им присъствие отново на площада, с което показват, че стачката продължава на символично ниво.

Говорителят на Единния национален стачен комитет Николай Николов, заяви, че днес народните избраници трябва да се замислят дали през 2008 г. България ще бъде страна на гастарбайтери или на качествено образовани млади хора.

Той допълни, че това обикновено Народно събрание може да стане необикновено, ако гласува по съвест.

Председателката на Синдиката на българските учители Янка Такева коментира, че преподавателите имат подкрепата на опозицията за искането си средствата за образование да бъдат 4.7 на сто от БВП, но „тази подкрепа за съжаление е малцинство".

Изказванията на синдикалните лидери бяха посрещнати с викове „Победа".

Към скандиранията на учителите се присъедитниха и участниците в шествието на младите учени, които преди това обиколиха два пъти района на парламента.

Според Бюджет 2008
Разходите
за средно образование са 2.1 млрд.лв.
за висше образование - предвидени 501 млн.лв.
за наука се увеличават на 258 млн.лв.

Първоначалната им идея беше да обиколят Народното събрание три пъти, но кметът Борисов е не позволил протестът да продължи повече от два часа, затова третата обиколка беше отменена.

Младите учени бяха изписали на плакати най-дългата българска дума, измислена от самите тях:

НЕЗАСВОЮЗАДНАМИСЪЛЗАНАРОДОЗНАНИЕНАУКОУТВЪРДЕТЕ

Двете съсловия се обединиха около констатацията, че с бюджетната рамка, която е внесена за гласуване, нищо хубаво не предстои на страната ни.

Беше прочетена и протестна декларация от работещите в средното образование, в която категорично се заявява, че с 4.2 процента от БВП ще се стигне до срив в образователната система.
В документа се казва още, че ако правителството не приеме 4.7 процента като абсолютен минимум, учебната 2007/2008 г. няма да бъде завършена.

Представител и на увниверситетите и БАН заявиха, че също осъждат досегашната политика на правителството, която по думите им води държавата до нищета и изостаналост.

Неочаквано митингът на педагозите и учените получи подкрепа от представители на пенсионерите.
Веска Цолова заяви, че възрастните хора също ще се присъединят към учителите, ако се стигне до нови протестни действия.

Тя подчерта, че коледна добавка от 50 лева е подигравка, както и 112 лева минимална пенсия.
Само развихрената прическа на Масларова струва 50 лева" - изтъкна Веска Цолова.