Преподавателка по предмета "Човек и природа" гори маски в час с обяснението, че тяхното носене нарушава човешките й права, съобщи пред БНТ майка на неин ученик.

"За нея това било равносилно на насилствено налагане на носене на бурка. Бях силно притеснена от тези внушения. На първо място ми беше неприятно сравнението между един религиозен символ и средство, което предпазва здравето на децата. Бях категорично несъгласна, че учителката оспорва родителския ми авторитет, с който аз настоявам дъщеря ми да носи маска като предпазно средство." - споделя майката.

От своя страна учителката, чието име не се споменава, твърди, че ставало дума за опит, свързан с учебното съдържание.

Кунчев иска задължителни маски за учениците над 4 клас

Кунчев иска задължителни маски за учениците над 4 клас

Ще бъде издадена заповед

"Това беше демонстрационен опит, за да проверим какви са тези маски. От естествен материал или от изкуствен. Дали е съмнително, дали е редно или не - е ваше лично мнение. И ваша лична гледна точка." - твърди тя.

На въпрос дали и в предишни години опитът се е провеждал с горене на маски, тя отговаря утвърдително: "Разбира се. Винаги сме имали изследване на материали. И ги изследваме по някакъв начин."

По-рано беше съобщено за учителка, която убеждавала ученик, че от ваксините се умира.

Николай Денков няма да се подпише под задължителна ваксинация за учители

Николай Денков няма да се подпише под задължителна ваксинация за учители

Не печелим нищо ако затворим училище, където заболеваемостта е нула

Междувременно лекари, които са били поканени от МОН да разяснят на учители важните теми, свързани с COVID-19, споделят, че редица преподаватели са отправили остри изказвания срещу тях.

Вирусологът Радка Аргирова разказва, че е изненадана от реакциите и въпросите които получава от учители.

"Имах въпрос, започнах да отговарям и изведнъж в чата се появяват се появиха изречения като например: "Колко ви плащат да ни поднасяте тези лъжи?" Аз се направих, че не виждам и не чувам. След малко се появи друго: "Колко време ще ни говорите тези лъжи?" След малко трето: "Вие знаете ли, че вместо ваксини ни се прави вода?" Изречения като например колко ви плащат, за да ни поднасяте тези лъжи? Те не дават никакви аргументи, просто твърдо убедено са против всичко, което се говори." - посочва д-р Аргирова.