Коледната ваканция в училищата в няколко области се удължава с още няколко дни.

За всички училища в област Стара Загора се удължава до 10 януари включително, съобщиха от Районната здравна инспекция.

По тяхна информация през последната седмица се задържа високата заболяемост с епидемични стойности от грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) - над 330 на 10 000 човека.

Освен това и резултатите от изследваните проби на болните с ОРЗ показват наличие на грипни щамове АH3N2 - известен като Хонг Конг; и АН1N1, популярен като свински грип.

С цел да се прекъсне "епидемичната верига", РЗИ - Стара Загора предложи на Регионално управление на образованието да се удължи ваканцията на учениците до 10 януари 2017 г. включително.

МОН препоръча на кметовете да удължават ваканцията при криза

МОН препоръча на кметовете да удължават ваканцията при криза

До 11 януари е Коледната ваканция в Благоевград, Пловдив и София област

По заповед на кметовете на общини ваканцията заради лоши метеорологични условия се удължава и на много други места в страната. По-рано днес министърът на образованието Меглена Кунева апелира към тях да обявяват неучебни дни, за да не се рискува здравето на учениците.

От 9 до 11 януари няма да има учебния занятия в областите Кюстендил, Габрово, Пазарджик, Силистра, Монтана и София-област, както и общините Благоевград, Димитровград, Хасково, Тополов град, Луковит, Стражица и Стамболово, Марица, Садово и Стамболийски.

Заради грипна епидемия в цялата Ямболска област също има тридневна ваканция до 11 януари включително.

В Русенско от 9 до 11 януари няма да се учи в общините Борово, Бяла и Ветово, в Сливо поле - само на 9 януари.

В община Ценово неучебни са 9 и 10 януари.

Във варненската община Суворово са затворени за два дни двете училища и детската градина, както и в селата Чернево и Николаевка.

На 9 и 10 януари няма да се учи и в общините Велико Търново, Враца, Мездра, Роман, Криводол, Борован, Хайредин, Тетевен и Угърчин. Два дни няма да отварят училищата и в хасковските общини Минерални бани и Свиленград.

Кметовете на всички общини от област Перник също разпоредиха ваканция до 10 януари включително. Два дни е допълнителната ваканция в пловдивските общини Карлово, Лъки и Асеновград.

В община Добрич няма да ходят на училище от 9 до 11 януари включително, а в Тервел - на 9 и 10.

В общините Сливен, Троян, Симеоновград, Дългопол, Нова Загора, Твърдица и Котел неучебен засега ще бъде само 9 януари.

За София-град все още няма информация от Столична община. По Закона за предучилищното и училищното образование, ваканциите се удължават със заповед на кмета на съответната община.