Ректорите на седем университета в Северна България поискаха нов начин на финансиране на държавните висши учебни заведения у нас. Това стана по време на работна среща във Варна, предава кореспондентката на БНР.

Ректорите са против Постановление 64 от миналата година. Съгласно него максимално допустимият брой студенти в държавните университети се определя само на база на приетите по държавна поръчка от предходната година.

Ректорът на Икономическия университет във Варна проф. Пламен Илиев обясни, че в момента държавата се оттегля. По думите му за две години в неговото учебно заведение държавната поръчка е намаляла с близо 40 %. Илиев е категоричен, че няма как един университет толкова бързо да се адаптира към промяната и затова държавата трябва да помисли за плавен преход.

Ректорите са съгласни с редуцирането в определени професионални направления, но искат това да става нормално.

Пламен Илиев подчерта, че Икономическият университет генерира около 70 млн. лв., които влизат в местната икономика.

Според ректорите сегашната методика на финансиране на университетите не била съобразена с особеностите на регионите.

Ректорът на Шуменския университет проф. Георги Колев коментира, че никой не иска да учи химия, физика, българска филология, а по тези дисциплини няма учители. Той е недоволен, че регионалните приоритети не се отчитат и учебните заведения извън столицата са ощетени.

Утре Съветът на ректорите ще заседава извънредно в присъствието на служебния просветен министър и ректорите ще заявят проблемите си.