15 септември е денят, в който по традиция се открива учебната година в българското училище. Музика, цветя, балони, много цветни и усмихнати са лицата в училищните дворове - и на ученици, и на учители и на родители.

Учебната година в 139-то основно училище "Захарий Круша" в София бе тържествено открита от председателят на НС Димитър Главчев. Той поздрави учителите и учениците и им пожела ведра, плодотворна и успешна година.

Той благодари на преподавателите за усилията, които полагат да предадат знанията си на нашите деца, да ги образоват и възпитат, да ги научат да си поставят високи цели и с труд и постоянство да ги постигат. «На вас разчитаме да откривате таланта на всяко дете и да му помогнете да го развие, за да стане пълноценна личност, полезна за себе си и обществото, заяви той. "Да си учител е преди всичко призвание и отговорност."

Кметът на София Йорданка Фандъкова присъства на откриването на новата учебна година в 5-то Основно училище "Иван Вазов".

Новите и старите учебни години... и традициите по света

Новите и старите учебни години... и традициите по света

В Южното полукълбо учебната година започва през февруари...

Кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров откри учебната година в 6-то Основно училище "Св. Никола", където днес училищния праг за първи път прекрачват 157 първокласници, разпределени в 7 паралелки. "Нека училището ви носи само положителни емоции и по-малко посещения в директорския кабинет", пожела кметът.

Актьори и музиканти от Държавния куклен театър и Държавна опера Стара Загора поднесоха приветствия към малчуганите със своите изпълнения.

Коминочистач пък посрещна първокласниците от ОУ "Иван Вазов" в Русе, които го пипнаха по стара традиция за късмет и успех преди да влязат в класната стая. Децата бяха посрещнати в училището и с балони, които бяха пуснати в небето в чест на първия учебен ден.