С общо 866 се увеличава за следващата академична година броят на местата за студенти по 23 професионални направления, които подготвят необходими за икономиката ни специалисти. Това решиха министрите от кабинета "Петков" на днешното правителствено заседание.

Най-голямо повишение има в професионалните направления "Растениевъдство", "Математика", "Животновъдство", "Общо инженерство", "Машинно инженерство", "Материали и материалознание", "Енергетика" и "Комуникационна и компютърна техника". 

Нова програма дава 200 хил.лв. стипендия на студенти за обучение в чужбина

Нова програма дава 200 хил.лв. стипендия на студенти за обучение в чужбина

Срокът на новия фонд е тригодишен

Държавата ще субсидира обучението на 41 223 студенти в 38 държавни висши училища.

За академичната 2022 - 2023 година са предвидени 15 994 места за обучение срещу заплащане.

Одобрени са 1919 места за докторанти, от които 1395 може да са в редовна форма, 524 - в задочна форма и 303 - в научните организации. 

След заседанието вицепремиерът Корнелия Нинова заяви, че правителството е взело добро и полезно за икономиката решение. "За българската индустрия отдавна липсват инженерни кадри", каза тя по повод увеличението с 866 броя местата за студенти държавна поръчка в 23 професионални направления.

"Връзката образование-икономика е задължителна. Планиране и залагане в университетите на необходимите специалности гарантира от една страна работа на завършилите и оставане в България, от друга - кадри за бизнеса", допълни министър Нинова.

Правителството отпуска 1,2 млн. лв. за популяризиране на българистиката в чужбина

Правителството отпуска 1,2 млн. лв. за популяризиране на българистиката в чужбина

Основната цел на програмата е популяризирането на българския език, литература, история, изкуство, наука и традиции

На същото заседание бе решено, че държавата отпуска 3 млн. лв. на висши училища и научни организации, за да повишат броя на научните си публикации в авторитетни международни издания.

Средствата са предназначени за изпълнение на първия етап на Националната програма "Стимулиране на публикационната активност в авторитетни международни научни списания и отворения достъп до научна информация". Тя беше приета от правителството през октомври 2021 г. Целта на програмата е да се стимулират българските университети и научни организации да увеличат броя на публикациите си в престижни световни научни издания. Това ще се отрази положително върху техния рейтинг в международните научни класации и ще повиши ангажираността на българските учени към инициативата за отворената наука и възприемането й като стандартна практика от научноизследователската общност.

На изследователите ще бъде предоставяно допълнително възнаграждение, награди или други финансови стимули за авторство на научни публикации в списания, реферирани или индексирани в световните бази данни Web of Science или Scopus, обвързано със споделяне на научни резултати в Българския облак за отворена наука и в институционални или международни хранилища.

Програмата ще се изпълнява на три етапа в продължение на 42 месеца. Необходимите за реализирането й средства са общо до 12 млн. лева - до 3 млн. лв. за 2022 г., до 4 млн. лв. за 2023 г. и до 5 млн. лв. за 2024 г.

Най-голям дял от средствата от първия етап за 2022 г. получава Българската академия на науките - 911 401 лв. На следващите 5 позиции се класират Медицинският университет-София (493 326 лв.), Софийският университет (422 973 лв.), Медицинският университет-Пловдив (157 810 лв.), Пловдивският университет (134 588 лв.) и Медицинският университет-Варна (120 427 лв.).