Уволненият директор на Софийската математическа гимназия Антони Стоянов четвърти ден не може да получи заповедта, с която е освободен от длъжност. Така той не може и да обжалва, заяви той на пресконференция: "Относно неправомерното уволнение на директора на СМГ и изнасяне на нова информация за истинските причини и проблеми, довели до напрежение в гимназията през последните години", цитиран от БГНЕС.

Припомняме, на 5 септември Комисия от Регионалното управление по образованието в София издаде заповед за освобождаването на директора на СМГ Антони Стоянов. Тогава Зоя Савова беше назначена на поста. Тя е дългогодишен преподавател по математика в СМГ.

През последните няколко месеца в СМГ имаше множество конфликти. Споровете започнаха след като бившият директор Стоянов уволни учителката по математика Петя Тодорова и не поднови договорите на други преподаватели от учителската колегия на гимназията. Като мотиви за уволнението на Тодорова бившият директор посочи, че тя е уронила престижа и името на учебното заведение, участвайки в комисия за математическото състезание "Европейско кенгуру".

"Не можах да я получа, въпреки че имам входящ номер за нея. Подадох молба, за да я получа. Чаках цял ден, накрая в последната минута на работния ден, една дама експертка ми съобщи, че г-жа Кастрева е казала, че няма да ми дадат на ръка заповедта, а ще ми я изпратят по пощата на домашен адрес или някакъв адрес, който кажа", разказа Антони Стоянов пред журналисти. Той иска да обжалва заповедта.

Искат оставката на директора на СМГ заради допуснати нередности

Искат оставката на директора на СМГ заради допуснати нередности

По-рано бе съобщено, че скандалът с уволнената учителка е причината

Антони Рангачев, възпитаник на СМГ, който сега преподава математика в елитния Чикагски университет, заяви, че казусът с уволнената учителка по математика Петя Тодорова е използван като димна завеса, за да се разреши друг проблем. "В заповедта на Министерство на образованието и науката няма нищо споменато за този казус", каза Рангачев и препоръча да се прочете и становището на Съюза на математиците.

През последните две седмици, откакто е говорил с учители в гимназията, които са другата страна на конфликта, той е останал с впечатление, че не става дума въобще за този казус. Става дума за една група от недоволни учители, по-голямата част са членове на УС на Училищното настоятелство.

"Те обвиниха директора в деспотичност, в разединяване на колектива и т.н. Според мен става въпрос за конфликт кой да има контрол над финансовия ресурс, който генерира училищното настоятелство, чрез воденето на курсове в гимназията", каза Рангачев.

По негови изчисления от курсове в СМГ годишно постъпват 1 милион и 200 хиляди лева. "Ако вие водите например три курса като учител, вие получавате около четири, пет хиляди лева допълнителен доход на месец, съответно, ако вие не водите курс, вие получавате 800-900 лева. Това е заплатата, която получавате като учител в гимназията", каза Рангачев.

Той обвини Регионалното управление по образованието, че е трябвало да се намеси в казуса.

Пред БНР началникът на управлението Ваня Кастрева заяви, че осчетоводяването на средства на територията на училището е отговорност единствено и само на директора на това училище. От РУО са сезирали компетентните органи и се очаква проверка.