Оставката на директора на на Софийската математическа гимназия Антони Стоянов е искана не заради ескалирането на напрежението след скандала с уволнението на учителката по математика Петя Тодорова, както съобщи Министерството на образованието. Причините всъщност са констатирани нарушения при проверката през юли, съобщи "Дума". 

Както стана ясно по-рано, МОН започна процедура за дисциплинарно наказание на Стоянов. Това съобщи началникът на регионалното управление на образованието Ваня Кастрева.

Поискаха оставката на директора на СМГ

Поискаха оставката на директора на СМГ

Причината е уволнението на математичката Петя Тодорова

В срок до 3 дни Стоянов трябва да даде писмени обяснения за сериозните нарушения, които били 15, съобщи Кастрева. Констатирано е, че не е изпълнен учебният план за обучението по музика на петокласниците; Педсъветът взимал решения, които не са в правомощията му; имало нарушения при воденето на Книгата за регистриране на заповеди на директора. Дори има записани ученици, без да са приложени оригиналите на удостоверението за завършен начален етап, каза Кастрева.

В РУО е получена подписка от 707 бивши и настоящи ученици на СМГ и други заинтересовани лица, че авторитарното поведение на Стоянов и липсата му на желание за диалог са крайно неприемливи. Според родители протестът в СМГ е не само заради уволнението на Тодорова, но и заради няколко млади учители, на които Стоянов не е подновил договорите. Това било проява на гражданското общество, според тях.

Констатираните нарушения са например, че в дневника учител не е записал отсъствия, обясни самият Стоянов пред БиТиВи вчера. Той няма намерение да подава оставка, тъй като няма за какво. Според него, уволнената учителка Тодорова наистина е подписала неправомерен протокол за класиране в състезанието "Кенгуру", който ощетява учениците от СМГ.

Протестират няколко учители и родители около Тодорова и настоятелството, но 95% от учителите на СМГ не мислят като тях, заяви Стоянов и добави, че досега ги е възпирал да се намесят, но вече не може да ги удържа.

Пред телевизията учителката каза, че никога не е делила на мои и твои. "Не разбирам как член на национална комисия може да лобира за дадено училище, дори училището, в което работи", обяснява още Тодорова.