Уволнен е директорът на Софийската математическа гимназия Антони Стоянов. Това съобщи началникът на Регионалното управление по образованието в София Ваня Кастрева на извънредна пресконференция, цитирана от БНТ.

Учители от СМГ и родители си искат директора

Учители от СМГ и родители си искат директора

Регионалното управление на образованието стана сборен пункт за протест.

До вторник вечерта ще бъде назначен временно изпълняващ длъжността директор, стана ясно на извънредния брифинг.

Директорът на СМГ е лауреат на Гражданската награда на ЕП

Директорът на СМГ е лауреат на Гражданската награда на ЕП

Присъжда се на граждани и организации, допринесли за по-доброто разбиране и интеграция между гражданите на ЕС

Припомняме, на 24 август, директорът на СМГ Антони Стоянов беше призован да подаде оставката си. Махането му от поста на директор беше поискано от родители на ученици в гимназията и от началникът на Регионалното управление на образованието в София Ваня Кастрева.

Повод за искането на оставката на Стоянов беше уволнението на преподавателката по математика Петя Тодорова, която дълги години е работила в гимназията.

Според заповедта за дисциплинарното уволнение, Тодорова е навредила на имиджа на училището с подписването на документ за състезание, в който ученици от СМГ не били класирани. По думите на Антони Стоянов, с подписа си Петя Тодорова съзнателно ощетила най-силните ученици в България.

Учителката заяви, че никога не е делила децата на "мои" и "твои". "Не разбирам как член на национална комисия може да лобира за дадено училище, дори училището, в което работи", обяснява още Тодорова.

Директорът на СМГ ще бъде санкциониран, увери зам.-просветният министър

Директорът на СМГ ще бъде санкциониран, увери зам.-просветният министър

Работата на директорите е да обединяват, а не да разединяват

По думите на зам.-образователният министър Таня Михайлова директорът Стоянов най-вероятно ще бъде отстранен и санкциониран.