Заместник-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов е бил уволнен дисциплинарно като преподавател във Великотърновския университет, заради неизпълняване на задълженията му във висшето училище, съобщава Дневник.

В съобщение от университета се намеква, че Проданов е замесен в история за разпространена чрез медийни публикации информация за издадени от ВТУ незаконни свидетелства за учителска правоспособност на 170 италиански граждани,.

Назначението на Проданов в правосъдното министерство беше от квотата на "Обединените патриоти".

ВТУ анулира учителските свидетелства на 170 италианци

ВТУ анулира учителските свидетелства на 170 италианци

До 2 г. затвор може да понесе ректорът на Великотърновския университет

"С изненада прочетохме тиражирана информация, че Великотърновският университет е aнулирал свидетелства за педагогическа квалификация и е подал неверни данни в Националната агенция за oценяване и акредитация. Няма незаконно записани студенти, на които е издадено свидетелство за учителска правоспособност, включително и от Италия. Има обаче заповед за дисциплинарно уволнение с дата 5 ноември 2018 г. на проф. Николай Проданов като преподавател, който не си изпълнява задълженията във Великотърновския университет, но не и като зам.-министър на правосъдието. Можете сами да прецените кой организира тази акция срещу Великотърновския университет в навечерието на тържественото честване на 55-годишнината от неговото основаване", посочват от университета.

Проданов коментира пред БНР, че е научил за дисциплинарното си уволнение от свои студенти и от сайта на университета. "Моето име се намесва по един недопустим начин в проверка, която се извършва от прокуратурата спрямо действия, извършени от ръководството на университета. И се правят недопустими инсинуации за това, че аз, едва ли не, в качеството си на заместник-министър на правосъдието бих могъл да упражня някакво въздействие," каза Проданов и допълни, че ще обжалва заповедта на ректора по съдебен път.

Уволниха Петър Харалампиев като председател на ДАБЧ

Уволниха Петър Харалампиев като председател на ДАБЧ

По предложение на премиера Борисов