В 75 училища вече не се използват хартиени, а само електронни бележници и дневници, предаде БНР.

За нанасяне и проверка на оценките се използва изцяло мобилното приложение електронен бележник.

Става въпрос за образователната платформа "Школо", създадена преди 2 години. Тя вече се използва от близо 700 училища в страната. В нея са се регистрирали и над 30 000 учители и 200 000 ученици и родители.

По думи на един от основателите на платформата - Симеон Предов, "Школо" включва интегрирани модули, електронен дневник, учебни материали, статистика, мобилно приложение и възможност за виртуални поощрения.

Вълчев иска иновативни училища, а не иновативно министерство

Вълчев иска иновативни училища, а не иновативно министерство

Системата трябва да се развива откъм образователните институции, твърди той

Платформата предлага на разположение статистика, с която учениците могат да следят развитието си. Според Предов всичко в системата е прозрачно - вижда се кога и от кого са въведени оценките, а също могат да се вписват и коментари за тях.

Именно тази обратна връзка в хартиените дневници липсва, твърди Предов и обяснява, че в електронните дневници тя е абсолютно прозрачна и достига в реално време до родителите.

Той заяви, че дигитализацията е дълъг процес, който обаче е необходим, за да се облекчи работата на учителите.

Иновативните подходи стимулират учениците

Иновативните подходи стимулират учениците

Всеки един урок може да се превърне в представление

Учителите в момента масово са писари на административни и бюрократични справчици, изисквания от по-висши инстанции, критикува системата Предов и изтъква, че чрез "Школо" цялата администрация, която трябва да се върши, става само с няколко клика.

Той обясни и че в платформата има модул за комуникация, който е само за училищната общност и чрез него има постоянна комуникация между учители, родители и ученици.