Повишаване на инвестициите за наука и образование до 1,5% от БВП, намаляване под 11% на преждевременно напусналите училище и увеличаване до 36% на завършилите висше образование.

Това са основните цели на оперативната програма за наука и образование, която образователният министър доц. Румяна Коларова представи официално.

1,037 милиарда лева ще бъдат вложени в образованието ни. На тези пари не трябва да се гледа като даденост, а като задача, която има нужда от качествено решение, смята министър Коларова. МОН доказа, че може да се усвояват средства, убедена е тя.

За първи път на образованието се гледа като стимул за развитие на икономиката, за развитие на обществото, сподели пред медиите Коларова. Тя бе категорична, че образованието ще направи страната ни конкурентоспособна.

Според нея обаче тази ОП е вид изпитание, заради огромния финансов ресурс, който трябва да се управлява. Цел на МОН, по думите на Коларова, е управлението на този финансов ресурс да стане прозрачно и да се гарантира, че няма да се връщат средства.

74 корекции е претърпяла Оперативната програма.

Няма да има двойно финансиране по приоритетната ос 1, касаеща научни изследвания и тяхното развитие, гарантира просветният министър. Промените, които са направени по тази ос дават гаранция, че това няма да се случи, а и дават гаранции, че ще се запази качеството на науката ни. По тази ос са предвидени 546 милиона лева.

Има неразривна връзка между наука и образование, подчерта Румяна Коларова. Втората приоритетна ос касае ученето през целия живот, за която са заложени 505 милиона лева. Големият проблем на училищното образование е големият брой отпаднали ученици, каза още министърът.

Образователната среда и активното приобщаване е акцент на третата приоритетна ос. Тя разполага с 266,2 милиона лева.

Интеграцията е важна не за децата със специални образователни потребности, не за децата от малцинствата, тя е важна за децата от мнозинството, колкото и за децата от малцинството, сложно обясни министър Коларова. Според нея оперативната програма е намерила решения на важните проблеми в сферата.

4 ос е т.нар. техническа помощ и е с финансов ресурс от 55 милиона лева.