В момента се въздържаме от централно затваряне на училищата. Това заяви пред Нова телевизия образователният министър Красимир Вълчев.

Той обаче не изключи варианта това да се случи на по-късен етап, като увери, че намерението е училищата да не се затварят първи.

Вълчев подчерта, че към момента се действа локално, за да има максимум присъствие. По думите му обаче не се бяга от отговорност с това решение, а се дава възможност да се прецени на местно ниво каква е епидемологичната ситуация.

Безпрецедентно: 2243 нови случая на коронавирус, 42 жертви

Безпрецедентно: 2243 нови случая на коронавирус, 42 жертви

913 от новозаразените са в София...

Най-лесно е да затворим училищата и да жертваме качественото образование, смята той.

Образователният министър отчете, че към момента има 469 заразени ученици с COVID-19, a положителните случаи при учителите са 453. Починалите учители са трима.

Системата не е изолирана от това, което се случва в страната, отбеляза той.

Вълчев обясни още, че когато има молба за отпуск, от министерството препоръчват тя да бъде разрешавана, независимо дали може да бъде намерен заместник на учителя.

Той поясни, че при 15% заразени ученици от едно училище, цялото учебно заведение преминава онлайн, а при 20% заразени от един клас, се карантиниранира целия клас.

Директорите на училищата вече ще решават за дистанционното обучение

Директорите на училищата вече ще решават за дистанционното обучение

Това предвижда нова заповед на МОН

Няма единна формула, която идеално да балансра правото на образование с правото на здраве. Ако гледаме от гледна точка на здраве, всичко трябва да се затвори, подчерта Вълчев.

Той допълни още, че към момента в образователното министерство има 4-5 случая на COVID-19.