Тази година няма да има втора задължителна матура, категоричен е образователният министър Даниел Вълчев.
Неговата лична прогноза е, че това ще се случи към средата на следващия мандат.

Кандидатстудентският изпит отдавна трябваше да остане за онези специалности, към които има твърде голям интерес, каза още Вълчев.

Според него обаче това не трябва да бъде уредено със закон и всяко академично ръководство само да прецени дали има нужда от приемен изпит.
За студент няма нужда много да се учи, коментира още министърът.

Министерство на образованието и науката ще настоява да бъдат върнати на училищата и детските градини буферните десет процента, които правителството реши, че няма да бъдат използвани като предпазна мярка от финансовата криза.

Това зави още министър Вълчев по време на официалното откриване на обновения клон на университетската библиотека на Софийския университет в 42-ри блок на Студентски град.

Не по-късно от средата на април се очаква справка на Министерство на финансите за това как е използвана приходната част от бюджета за първото тримесечие за годината.
Въз основна на тези данни ще може да се прецени дали ще могат да бъдат върнати десетте процента на учебните заведения.

Министър Вълчев каза, че няма яснота по въпроса дали е стартирала обществената поръчка за осигуряването на камерите, които ще следят провеждането на матурите в 6 000 зали в цялата страна.

Заедно с ректора на СУ професор Иван Илчев образователният министър откри обновения клон на университетската библиотека.

От днес студентите на университета  ще имат достъп до над 17 000 тома, 12 компютъра със свободен достъп и безплатен wireless и достъп до научните бази данни на Science Direct, Scopus, ProQuest; Embase и Engineering Village.

Към наличните в момента книги в библиотеката ще се прибави и дарението на кампанията „Голямото четене". То ще включи първите 12 книги от класацията.

Според магистрантката Гергана Манолова разкриването на тази забравена библиотека е едно добро начало за връщането на студентите към книгите.