Часовете по демокрация ще подпомогнат активното гражданско общество в България. Това заяви вицепрезидентът Маргарита Попова, която прие днес на „Дондуков" 2 директори на езикови училища в България.

Срещата бе във връзка с идеята за предстоящо включване на часове по демокрация в учебните програми на езиковите гимназии.

Инициативата се реализира по идея на българския вицепрезидент и на министър-председателя на германската провинция Рейнланд - Пфалц Курт Бек.

По време на срещата Маргарита Попова изрази надежда, че проектът ще успее да стартира в началото на 2013 година. До средата на месец декември се очаква изготвената програма по учебния цикъл да бъде изпратена от немски преподаватели, които ще помогнат за успешното включване на занятията по демокрация, допълни вицепрезидентът Попова.

От своя страна директорите на средните училища споделиха конкретни предложения, подходящи за тези часовете по демокрация и обсъдиха формата на провеждането им. Обсъдени бяха възможностите за участие на български специалисти и преподаватели, които да доразвият инициативата.

Възпитаници на езиковите училища да посещават държавни институции с практическа цел, беше сред идеите по време на срещата.

Очаква се реализацията на проекта да започне в най-старата езикова гимназия у нас - Ловешката.
„Вие сте хората, от чиито труд зависи децата да се превърнат в личности", заяви вицепрезидентът Маргарита Попова пред преподавателите.

Те заявиха желанието си участват и да подпомогнат активно реализацията и развитието на концепцията за провеждането на „Часове по демокрация" в ръководените от тях учебни заведения.