Възпитанието е много важна част от образованието, но като че ли е подценено през последните години. Предвижда се възпитанието да бъде една от основните теми на Министерството на образованието в следващата една година. Това обяви образователният министър Красимир Вълчев пред БНР. 

"Ще разработим стратегия за възпитателната работа. Това ще бъде документ, който ще съдържа политики, предложения за политики и дейности по отношение на подобряването на възпитателната работа. Ще използваме този документ и за това да проведем разговор за това какво искаме, как да възпитаваме децата си. Аз като родител искам от образователната система детето ми освен да получи максимума на образователните си възможности, но и системата да го направи добър човек, дори с цената на повече дисциплина и рестрикции. Трябва да възпитаваме децата в толерантност, уважение, дисциплина, трудолюбие. Всичко това се опитваме да го вплетем в учебните програми", подчерта Вълчев.

Образованието е първият ни приоритет

Образованието е първият ни приоритет

Да се използват позитивните нагласи към дуалното обучение, призова Красимир Вълчев

Той добави, че е важно как ще бъдат подготвени учителите: "Ще използваме възможността да разменим добри практики между образователните институции. Възпитанието трябва да бъде във всеки час, в отношението на учителя към ученика. Много е важно ние да подготвим добрите учители, да имаме добрите мотивирани учители, за да възпитат децата ни."

Министърът обяви, че образователните власти са успели да включат близо 22 хил. деца допълнително в образователната система. "Имаме отпаднали, вторично, около 1200 деца. Отделно от това имаме отпадане, което е всяка година. Но координираните усилия на институциите са без алтернатива. Смея да твърдя, че те в момента дават този резултат", посочи Вълчев.

584 470 млн. лева отиват в образованието

584 470 млн. лева отиват в образованието

НС продължава с гласуването на бюджета

Просветният министър прогнозира, че ще има голям недостиг на работна сила във всички сфери на обществения и икономическия живот и затова е критично важно в образователната система да преодолеят този недостиг.

Вълчев добави, че недостигът на учители е налице в много страни. Младите хора са много по-малко склонни да се включат в професии, които са по-предсказуеми и еднообразни, каза той и добави, че все повече учителската професия ще разчита и на хора, които няма да работят по 40 години в образователната система. След 10-15 години ще имаме най-голям недостиг, смята министърът.

По думите му, е много важно да има политически консенсус да се поддържа учителската заплата над средната за страната.

Образователната система трябва да бъде по-силна, по-динамична, трябва да е по-модерна и в същото време и консервативна, категоричен е Красимир Вълчев. За това трябва се осъвременят учебните програми и да се инвестира в учители. По думите му учебният материал и методите на преподаване трябва да бъдат такива, че в по-голяма степен да направят образованието привлекателно. В същото време доброто училище трябва да ангажира децата.