Всички десетокласници от СОУ "Св. св. Кирил и Методий" в Две могили ще трябва да се явят на поправителен изпит по български език, въпреки че на 30 юни учениците са завършили успешно учебната година.

Причината за това е в грешка, допусната от директорката Милена Цанева в попълването на нормативните документи, съобщи Русе Инфо.

Ръководството на гимназията е пропуснало факта, че в учебната програма на учениците от 10 клас на непрофилираните паралелки е въведен допълнително един час по български език.

Така с грешно попълнен норматив и Образец 1 учениците са учили от септември до юни. За да имат обаче легитимно свидетелство за завършен 10 клас, всички ще трябва да се явят на изпит. Ако децата не се явят на изпита, рискуват да останат и без диплома за средно образование, където вече се попълва хорариума от часовете в училище.

Вярно е, че има такъв проблем и ние бяхме информирани за него лично от директорката Цанева, обясни началникът на просветния инспекторат Димитър Райнов.

Той допълни, че от ръководството на гимназията в Две могили е представен пълен доклад по случая.

Юристите на инспектората и специалисти от Министерството на образованието са преценили, че единственият вариант проблема да се разреши в полза на децата, е те да се явят на поправителен изпит.

Невъзможно е да се вземат автоматично оценките на годината, тъй като трябва да се сформира комисия и изпитът да се протоколира, обясни още Райнов.

Оказва се, че учениците от 10 клас в Две могили не само че не са преминали в 11-и, а и целият им труд през годината няма да се зачете.

Макар да нямат никаква вина за грешката на ръководството си, тийнейджърите вместо да се отдадат на ваканционната си почивка, ще трябва да готвят изпит по български език и литература, коментира Райнов.

Ангажимент на директорката Милена Цанева е да определи дата, която да е преди 14 септември, когато официално завършва учебната 2007/2008 година.

Разбира се, че ще вземем мерки и ще накажем виновните за проблема, който се създаде от недоглеждане и неразбиране на нормативните документи, категоричен беше Райнов.