"Деца и учители с вас сме и ви подкрепяме винаги", заяви вицепрезидентът Маргарита Попова при откриването на новата учебна 2015/16 година в столичното 18-то СОУ "Уилям Гладстоун".

Вицепрезидентът се изправи пред учениците на това училище, защото преди години тя е била една от тях. Заедно с нея да уважат 18-то СОУ дойдоха и посланиците на Франция, Южна Корея, Китай, Португалия, Япония и представители от други посолства, акредитирани в страната ни.

"Живи и здрави всички, а ние ще бъдем зад вас", пожела вицепрезидентът Попова. Тя отбеляза, че 15 септември е денят, в който емоцията е много по-силна от всички думи. Въпреки това вицепрезидентът заяви, че няма как да не каже: "Скъпи деца - На добър час! Нека да е щастлив и хубав вашия живот, да се учите, за да сполучите".

Вицепрезидентът благодари на учителите, за това, че всяка година обичат децата ни, учат ги на по-добро и им очертават пътя, по който да станат добри хора. Попова благодари и на чуждите дипломати и използва това, за да похвали директорат на 18 СОУ, че: "Днес събира не само деца и учители, но и континенти".

"Учителят е този, който изведе нацията ни напред. Учителят ще изведе и децата ни напред в този объркан свят", убедена е Попова. Вицепрезидентът посвети част от думите си  и на факта, че много деца в света днес нямат възможност да тръгнат на училище. "Трябва да имаме сърца, очи и уши за страданията. Ако трябва да отворим нашето училище и за тези деца", заръча още вицепрезидентът.

Учебната година в 18-то СОУ бе открита под звуците на националния химн. Второкласниците поднесоха по една червена роза на официалните гости. За първокласниците имаше музикален поздрав, който изтанцуваха спонтанно.