За последната година все повече се предпочита средното образование извън България.

Родителите изпращат най-често децата си в международни училища в Англия, Италия, Швейцария, Ирландия и САЩ.

Това показват данните от проучване, направено от консултантска агенция „Дарби", направено във връзка с изложението „Отворени врати за образование в чужбина 2010".

Според данните, най-голям интерес за 2008 г. и 2009 г., родителите проявяват към средните училища във Великобритания , където са и едни от най-добрите университети в света за продължаване на образованието. Именно и във Великобритания е и най-големия среден ръст на прием на български ученици бележат английските средни училища - от 15 - 20%.

Предимно деца от столицата заминават да учат в чужбина. Съотношението на заминаващите от София и градове извън столицата е 4:1 в полза на София. Същото е и съотношението на заминаващите по критерий момчета : момичета - 4:1 в полза на момчетата.

При избора на вида чуждестранно училище вариантите се свеждат до два основни - международни бординг училища и традиционни бординг училища. Интересът е значително по-голям към международните бординг (пансионатни) училища, тъй като те осигуряват на децата международна среда по време на обучението.

Изложението „Отворени врати за образование в чужбина 2010", организирано от консултантска фирма „Дарби", ще бъде на 30-31 януари в хотел "Radisson Sas" в София и на 2 февруари във Варна, Гранд Хотел „Димят".