25% е намалял приемът в частните висши училища, докато спадът в държавните висши училища е от 58 000 на 38 000 студенти. Това заяви образователният министър Красимир Вълчев на пресконференция, посветена на представянето на рейтинговата система на висшите училища в България за 2020 г.

Висшите училища разбраха, че финансирането им ще зависи от показателите в рейтинговата система. Разбраха, че трябва да се грижат за реализация на студентите и че свърши горивото на масовизацията. Нашите висши държавни училища са малки на фона на разрастващия се свят, посочи Вълчев. Само пет университета са част от европейската мрежа на университетите.

Днешните студенти не само ще сменят работни места, но и професии, изтъкна образователният министър. ВУЗ-овете разбраха, че дългосрочното им развитие зависи от тяхната репутация и оценка за качествено образование. Направиха глупости, направиха щуротии, избираха безотговорни ръководства, а сега разбраха, че най-важното е репутацията, категоричен бе Вълчев.

Повече лекари и учители, отколкото икономисти и политолози излизат от ВУЗ-овете

Повече лекари и учители, отколкото икономисти и политолози излизат от ВУЗ-овете

Софийски университет остава с най-висок рейтинг в професионалните направления

"Ако искат да има знак за качествено висше образование, трябва да карат студентите да учат през цялата година, да искат всяка седмица да четат по няколко книги, да правят по няколко проекта, а не да ходят от изпит на изпит и от сесия на сесия", настоя просветният министър.

Изминалото десетилетие било десетилетие на рейтинговата система. Приемът достигна максимума си през 2014 г., а през 2015 г. взехме решение да преструктурираме приема за висше образование, посочи Вълчев. Образователната система през 2014 г. се сблъска и с демографското намаление.

Вълчев ще направи предложение от 1 януари догодина асистентите във висшите училища да взимат 1 300 лева заплата.

Вълчев настоя вузовете да прекратят своята самодостатъчност

Вълчев настоя вузовете да прекратят своята самодостатъчност

Обмислят 3-годишни бакалавърски програми

Висшите училища трябва да оптимизират структурите си и няма как да не го направят, защото имат много професионални направления, в които няма да има студенти, посочи образователният министър. ВУЗ-овете трябва да намалят слабите и губещите бакалавърски и магистърски програми. Има положителни промени в системата на висшето образование и следва това да продължи в следващите години, очаква Вълчев.

Нашите висши училища трябва да знаят, че само свързани ще бъдат по-силни. При нас стратегиите на конкуренция носят повече щети, отколкото ползи, а повече успехи носи обединението, подчерта Красимир Вълчев и отчете, че все още има образователна миграция.