Ново поколение „умна” класна стая ще следи за температурата вътре в помещението, както и извън него, ще мери влажността, естествената и изкуствената осветеност, присъствието и движението.

В зависимост от състоянието на параметрите системата автоматично взима решения как да осигури максимална степен на комфорт за хората в помещението както по отношение на топлината, така и по отношение на осветеността.

Новата система бе монтирана в една от класните стаи в столичното 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов” по проект на „Енерджи Ефект” и „Сименс България”.

Този начин на управление на енергоподаването води и до по-ниски разходи на електричество и топлоенергия.

Освен това системата за енергийна ефективност следи в реално време разходите на електроенергия и топлоенергия, което е самите ученици ще могат да виждат.
Така „умната” класна стая ще допринесе и за обучението на самите ученици, които ще повишават знанията, но и чувствителността си към проблемите с опазването на околната среда и нуждата от пестене на ограничените природни ресурси.

Системата включва сензори, датчици, контролери, метеостанция, уеб сървър, задвижки, LED-осветители с димиращи драйвъри, LCD-монитор и други компоненти.

Към системата за енергийна ефективност са разработени и специални тестове и съвети за пестене на енергия, които са достъпни за учениците в интернет среда чрез социалните мрежи.
Най-активните и успешни участници в тази игра ще бъдат отличавани регулярно.

Изпълнителните на проекта посочват, че в зависимост от конфигурацията системата за енергийна ефективност може да има срок за икономическо откупуване между 4 и 7 години на база реализираните икономии на енергийни и експлоатационни разходи.