Страстта на българина към познанието и значението на образованието за нацията ни. Върху това акцентира служебният премиер проф. Георги Близнашки по време на конференция, посветена на образованието, организирана от БАН.

Ние българите имаме едно особено чувство към образованието. Образованието се превръща в единствено условие за успех на обществото ни, убеден е премиерът. Според него е време по въпросите на науката и образованието да се постигне национален консенсус.

Служебният кабинет продължава работа по актуализираната програма в сферата на науката и образованието, стана ясно от думите на Близнашки. 1,37 млрд. лева европейско и национално финансиране ще има България за наука и образование до 2020 година.

Работи се и по Национална стратегия за повишаване на грамотността и стратегията за професионалното обучение. Тези стратегии ще бъдат представени на следващото Народно събрание, информира Близнашки.

Акцент в стратегията за висшето образование е да се повиши процентът на висшистите до 36 % до 2020 година. Образованието пък трябва да е обвързано с пазара на труда. Това е предизвикателство за цялата ни образователна система, изтъкна Георги Близнашки.

Той настоява най-търсените специалности да получават приоритетно финансиране. В момента над 40% от студентите учат право, публична администрация и икономика. В същото време имаме нужда от физици, химици, медици.

Премиерът е доволен, че най-после имаме оперативна програма, която е насочена към образованието и науката. Нейна цел е да се увеличат до 1,5% от БВП инвестициите за наука. Освен това трябва да се увеличи и делът на държавните инвестиции в сектора.

Крайно време е да въведем дуалната система на обучение, нямаме време за губене, категоричен бе премиерът Близнашки, акцентирайки, че основата на просперитета са образованието и науката.

Науката и образованието трябва да бъдат национален приоритет, заяви от своя страна Николай Милошев от БАН. Не е трудно да се намери консенсусът. Проблемите на образованието могат да са консенсусни за всички нас, убеден е Милошев.

Зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева също настоя за национален консенсус по темата за образованието. Тя посочи, че е нужна промяна в нормативната уредба, която трябва да бъде осъвременена. Децата от края на 20 век не са децата от второто поколение на 21 век, подчерта Ваня Кастрева.

Пред образованието в целия евроатлантически свят излизат нови и нови въпроси. Ученикът трябва да е в центъра на образователната система, настоя заместник-министърът на просветата. Грижа към всеки ученик чрез качествен образователно-възпитателен процес - това е една от целите на образованието, които трябва да бъдат приети от следващия парламент.

Другите важни приоритети са мотивиране на активната позиция на учениците при формиране на ключовите компетенции, намаляване дела на отпадналите ученици, подмладяване на учителския състав, квалификация на учителите, финансово обезпечаване на образованието.