Тази година България участва за пръв път в ежегодните конференции на Международния алианс за възпоменание на Холокоста. Годишната конференция на алианса ще се състои в периода 30.11-5.12.2014 г. в гр. Манчестър, Великобритания. Българската делегация ще включва и представител на Министерство на образованието.

Българското членство в Международния алианс за възпоменание на Холокоста е обсъдено по време на среща на просветния министър проф. Тодор Танев с  извънредния и пълномощен посланик на Държавата Израел в България Н.Пр. Шаул Камиса Раз и заместник-ръководителя на дипломатическата мисия на Държавата Израел, отговарящ за въпросите на образованието и културата Саусан Хасон.

Те са обсъдили съвместни инициативи по българо-израелското сътрудничество в областта на образованието и науката, съобщават от ведомството. На срещата е присъствал и заместник-министърът на образованието и науката проф. Костадин Костадинов.

Министър Танев е подчертал, че като директор на „Центъра за еврейски изследвания" към Философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски" познава историята на българо-еврейските връзки и оценява значението им.

На срещата е обсъдена възможността да бъде продължена практиката български учители от средните училища да участват в летния курс по темата за Холокоста, организиран от мемориалния център „Яд Вашем"-Йерусалим. Предвижда се това да се превърне в ежегодна практика. След летния курс ще се проведе и конференция с участието на учителите и експерти от „Яд Вашем", които да запознаят българската общественост с начина на съвременното преподаване на Холокоста като световен проблем.

С цел засилване на сътрудничеството помежду им двете страни са обсъдили възможностите за започване на процедура по съставяне на нова Програма за двустранно сътрудничество, в която да залегнат по-широки възможности за академичен и научен обмен, тъй като срокът на действащата изтича в края на 2014 година.