Резултатите от последното класиране в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" вече са обявени.

Записването на приетите студенти започва от днес, а до петък ще стане ясно има ли останали свободни бройки за природоматематическите науки и хибридните специалности на Филологическия факултет.

Това заяви заместник-ректорът по учебната част доц. Запрян Козлуджов, цитиран от Пловдив24.ком.

Крайният срок за записване изтича на 29 август, след който няма да приемаме документи или внасяне на първите семестриални такси, добави той.

Анализът на изнесените резултати от третото класиране в Пловдивския университет показва минимално отклонение от досегашните балове за прием. С най-високо достигнати оценки продължават да бъдат специалностите "Психология", "Стопанско управление" и "Маркетинг".

Минималните балове за жените в тях са съответно 34.50 и по 34.20 за двете икономически бакалавърски програми. Мъжете са достигнали тавана за прием в специалностите "Музика", "Български език и френски език" и "Маркетинг".

Баловете за тях в редовната форма на обучение са съответно 33.00, 32.94 и 31.20, става ясно от обявените резултати.

В задочната форма първенството се държи отново от "Маркетинг", където момичетата се приемат с бал до 33.60, а момчетата - до 30.00.


С минимални балове от 18.00 - редовно обучение, тази година ще приемат студенти само в природоматематическите науки - "Физика и математика", "Инженерна физика", "Химия" и "Компютърна химия".

За разлика от тях в специалността "Химия и физика", за която миналата седмица беше обявен допълнителен прием с оценки от матурите или взети изпити в други висши училища, минималните балове са доста високи. След третото класиране те са еднакви за момчета и момичета - 24.72.

Достигнатите тавани за трите специалности в Биологическия факултет с незаети бройки също са над средните за страната. В "Екология и опазване на околната среда" мъжете се приемат с бал до 24.54, а жените - до 28.00. В задочната форма на обучение те са съответно 19.00 и 18.00.

Комплексната оценка при момчетата за "Биология" - редовно, не пада под 18.06, а за задочно - 20.00. При момичетата тя е съответно 20.94 и 19.50. Приемът в „Биология и химия" за мъже е 19.00, а за жени - до 21.00. Минималните балове за задочници са 19.50 и 18.50.

Оценките за прием във филологическите специалности на Пловдивския университет остават изключително високи - дори и след третото класиране на кандидатите. Бройките за хибридната "Български език и френски език" - редовно обучение, се попълват от момчета с бал до 32.94, а в "Български език и немски език" - до 25.21.

За момичетата този резултат е съответно 28.80 и 20.38, обясниха от висшето училище.

В петък ще стане ясно дали има свободни места за "Български език и испански език", добавиха от университета.