Дванадесетокласниците, които желаят да се явят на държавни зрелостни изпити, трябва да подадат заявления до 18 март. Те трябва да бъдат подадени до директорите на училищата, в които се обучават, съобщават от просветното министерство.

На 18 май ще се проведе задължителният зрелостен изпит по български език и литература. Вторият задължителен изпит ще е на 20 май. Държавните зрелостни изпити по желание ще са от 26 май до 1 юни. Броят на дванадесетокласниците е 53 298.

Националното външно оценяване по български език и литература и математика за 7 клас ще се проведе на 18 и 20 май. От 60 175 деца се състои випускът тази година.

От ведомството уточняват, че в заявленията зрелостниците трябва да посочат, че освен задължителния изпит по български език и литература, ще се явят по определен предмет на втори задължителен изпит, както дали ще държат трети изпит, който е по желание.

Между предметите математика, физика, химия, география, история, биология,  философски цикъл и чужд език могат да направят избора си зрелостниците за втория задължителен изпит, както и за държавния зрелостен изпит по желание.

За да бъдат допуснати до държавен зрелостен изпит, учениците до 17 май ще получат служебна бележка. Ще бъдат обявени и списъците с разпределението на зрелостниците по училища, сгради и зали.