Вариант 3 се падна на матурата за седмокласниците. Зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева изтегли името на журналиста Стоян Стоянов, а той на свой ред темата, по която ще пишат над 61 000 седмокласници. Паролата за този вариант е генерирана лично от министърът на образованието Тодор Танев.

Паралелно с надпреварата за кандидат-гимназистите, дванадесетокласниците се явяват днес на матура. Стана ясно, че те ще пишат върху творбата на Пейо Яворов „Ще бъдеш в бяло".

Четири астрономически часа продължава изпита на зрелостниците. „Мисля, че на 19-годишните ни зрелостници темата ще допадне", коментира зам.-министър Кастрева. Тя обаче не подсказа точната формулировка на темата.

Изпитният вариант е отворен първо в Сливен. След това в Русе и Добрич. Не е имало проблеми с интернет и други подобни неудобства. Скалата ще бъде утвърдена, след като се получат оценките.

Над 4300 камери и около 10 000 квестори ще бдят за сигурността. На държавен  изпит по Български език и литература днес се явяват над 58 000 зрелостници.

Матурата е под формата на тест. Той съдържа 40 въпроса и носи максимално 70 точки. Ще има въпроси с един верен от четири възможни отговора, както и такива със свободен отговор, поясни БНР.

Последната 41-ва задача е създаване на аргументативен текст по дадена творба. Максималният брой точки е 30. Децата пишат с химикал с черен цвят и нямат право да напускат залите до края на първия час на изпита.

Скалата за оценяване ще бъде утвърдена след като минат изпитите, заяви министър Тодор Танев. „В момента не правим никакви промени. Правим класиката, това което е било правено до тук и се е оказало, че работи сравнително добре", подчерта проф. Танев.

Той добави: „Хората трябва да бъдат спокойни, че не правим нищо ново и цялата система трябва да е спокойна", защото хиляди ученици, родители и близки днес са ангажирани с тези изпити".

Министърът помоли журналистите също да са спокойни и да не създават паника. Във всяка класна стая има по 15 деца и 2 квестори. Изпитът по български език и литература заедно с друг избираем предмет са задължителни, за да се получи диплом за средно образование.

Резултатите от държавния зрелостен изпит по български език и литература ще бъдат обявени до  9  юни 2015 г.

В 10 часа ще започне изпитът за седмокласниците. Първата част, която е задължителна за всички, е тест от 25 въпроса. Максималният брой точки е 65, а времето за работа - един астрономически час. Вторият модул е за кандидат-гимназистите. Учениците ще пишат преразказ в рамките на 90 минути. Тази част от изпита носи максимално 35 точки. На този изпит децата трябва да пишат със син химикал.

В 5.30 в Министерството на образованието и науката, в присъствието на медиите, бе определен  изпитният вариант за зрелостния изпит по български език и литература.
За задачата по написване на есе или интерпретативни съчинение, която е поставена под номер 41 в теста, беше изтеглен вариант №10.

Възможните комбинации между заложените в информационната база тестови задачи са над 11 милиона.

Окончателният вариант на материалите за  зрелостния изпит се публикува на защитен сайт, като училищата получават паролата за достъп в часа на изпита - 08:00 ч.

Миналата вечер потребител във Фейсбук съобщи, че разполага с вътрешна информация и разпространи отговори на 30 въпроса „от матурата". Впоследствие той заяви, че се е пошегувал.

През тази година на матурата по български език и литература се явяват около 58 000 ученици.

При провеждането на изпита във всяка зала ще има по двама квестори.
За да бъдат предотвратени опити за преписване, интернетът в училищата ще бъде спрян. Зрелостните ще трябва да предадат мобилните си  телефони на квесторите.