104 224 абонати, засегнати преди месец от аварията в топлорайон "София Изток", получават обезщетения. Това съобщиха от "Топлофикация". Обезщетенията са отразени във февруарските сметки.

Припомняме, че редица потребители на столичното парно останаха в продължение на дни на студено заради аварии. Столичният общински съвет утвърди методиката за изчисление на обезщетенията.

С проблемите с парното на софиянци се заеха редица институции - Комисията за енергийно и водно регулиране, енергийното министерство, омбудсманът, кметът и дори прокуратурата. Още миналия месец стана ясно, че ще обезщетения ще получат само потребителите в източните квартали, но не и тези в западните.

Топлофикация обезщетява източните квартали, западните - не

Топлофикация обезщетява източните квартали, западните - не

Сметката за февруари на засегнатите от голямата авария ще бъде по-малка

От "Топлофикация" допълват, че в края на миналия месец са разлепили във входовете на засегнатите сгради съобщения, в които са посочени количествата приспадната топлоенергия и сумите за обезщетение. Те са изчислени за всяка отделна абонатна станция, съобразно броя дни без парно или влошено такова. В рамките на две седмици потребителите са имали възможност да се запознаят с данните и ако е необходимо да получат допълнителна информация от дружеството.

Изчислителният център на "Топлофикация"-София е установил, че през февруари 2017 г. средната месечна температура е била +3,1 градуса, а през миналия февруари - +7,5 градуса.

Обезщетение за абонатите без парно, обещават от Топлофикация

Обезщетение за абонатите без парно, обещават от Топлофикация

Изработвали методика за изчисляване на компенсациите, уверяват от дружеството

От дружеството уверяват, че отчетената в общите топломери на засегнатите сгради топлинна енергия с влошени показатели, не е била начислявана в сметките на потребителите. Тя няма да се включва и в изравнителните сметки.

Дните с влошено или изцяло липсващо топлоподаване са изведени и не участват при формирането на прогнозната сметка на клиентите за месеца.

Сумите за обезщетение няма да се изплащат на каса или по банков път, допълват от "Топлофикация".