Представители на хидроенергийния сектор ще се срещнат в четвъртък със служебния министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова, заради спорни поправки в нормативни актове на кабинета Борисов 3, които ще доведат до

Има опасност 29 ВЕЦ-а да бъдат затворени до края на годината, а това може да се случи ис още десетки през 2022-ра.Това се случва заради поправки в нормативни актове на кабинета Борисов 3 в последните три години, с които текстове оставят без разрешителни всички съоръжения за водовземане, изградени в коритата на реките и въведени в експлоатация след 9-ти август 2010 г. Това са повече от 60 ВЕЦ-а с общаинсталирана мощност близо 120 МВт, в т.ч. и централи на НЕК, както и всички други ползватели на води от коритата на реки, като ВиК дружествата, "Напоителни системи" и индустриалните предприятия.

По този повод и представители на хидроенергийния сектор отиват днес в МРРБ.

Асоциация опровергава твърденията против ВЕЦ индустрията у нас

Асоциация опровергава твърденията против ВЕЦ индустрията у нас

Според тях обществото трябва да има достъп до факти

Според сектора ако тези спорни поправки се изпълнят, това означава, че в следващите месеци се блокира 20% от производството на тока, произведен от възобновяеми енергийни източници. Той е най-евтин, а това ще се случи в момент, когато цената на борсовия ток е на безпрецедентни нива в историята и надминава 400 лева. Затварянето на вецовете ще взриви окончателно цените не електроенергията и ще представлява удар срещу икономиката и бита.

От Съюза на производителите на екологична енергия (СПЕЕ) считат, че съществуващите нормативни актове трябва да се прецизират.

Има и прецедент, който вече е решил въпроса за три от общо 240 водноелектрически централи. Същият механизъм за придобиване на ограничени вещни права от бранша настояват да бъде приложен спрямо всички съществуващи съоръжения.